Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 05. 2014. 15:07 >> 15:09

VIŠE PRIJAVA

Osobe s invaliditetom diskriminisane pri glasanju

Osobama s invaliditetom nije omogućeno samostalno i tajno glasanje na lokalnim izborima, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Izvršna direktorica Udruženja, Marina Vujačić, kazala je da su u toku dana dobili više poziva i prijava povodom diskriminacije osoba s invaliditetom prilikom ostvarivanja biračkog prava.

Vujačić je navela da na biračkom mjestu JKP Pogrebne usluge 66|A u Podgorici, po saznanjima posmatrača MANS-a, čovjek sa oštećenim vidom nije mogao da glasa.

„On nije želio da ovo pravo ostvaruje uz pomoć asistenta, čime bi mu bila narušena samostalnost i tajnost glasanja, a na šablonu za glasački listić ne postoje oznake na Brajevom pismu kako bi znao redosled izborne liste i mogao samostalno da glasa“, precizirala je Vujačić.

Ona je rekla da je Državna izborna komisija (DIK) bila dužna detaljnije da objasni izgled, oblik i elemente šablona za glasački listić, ali je to propustila da uradi, što je za posljedicu proizvelo nepostojanje oznaka na Brajevom pismu kako bi birač glasao.

„Birač je insistirao da se u zapisnik unesu informacije o ovom slučaju, i zahtijevao kopiju zapisnika kako bi je dostavio Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK), ali prilikom pitanja o adresi OIK-a, predsjednik biračkog odbora ga je uputio na pogrešnu adresu sjedišta Komisije“, navela je Vujačić.

Prema njenim riječima, žalbe je uputila i majka osobe sa invaliditetom, takođe iz Podgorice, koji je korisnik kolica, a čije biračko mjesto je nepristupačno, sa brojnim stepenicama na ulazu.

„Jasno nam je da je svaki građanin koji ne može da glasa na biračkom mjestu dužan, samostalno ili preko ovlašćenog lica, podnijeti zahtjev za glasanje pomoću pisma, ali isto tako nam je jasno da oni koji su dužni da omoguće ravnopravno glasanje i pritom plaćeni za svoj posao, moraju obezbijediti ravnopravne uslove za ostvarivanje biračkog prava", kazala je Vujačić.

Iz UMHCG su apelovali na DIK, a posebno na opštinske komisije da se, kada je u pitanju organizacija izbora na lokalnom nivou, takvi slučajevi kršenja prava osoba s invaliditetom više ne ponove.

Vujačić je napomenula da su posmatrači mobilne ekipe MANS-a do sada obišli preko 30 biračkih mjesta od kojih je više od polovine nepristupačno osobama s invaliditetom, bez adekvatnog prilaza i ulaska u biračko mjesto.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније