Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 05. 2014. 23:19 >> 00:17
4

OPOZICIJA SAOPŠTILA

DPS nema većinu u Podgorici

Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila je vlast u Podgorici, a Demokratski front očekuje formiranje vlasti sa ostalim partijama koje su ušle u parlament Glavnog grada, poručio je lider tog saveza, Miodrag Lekić.

 

Lekić je rekao da su izbori u Crnoj Gori pod sjenkom regularnosti.

„Pratićemo izvještaje ovlašćenih posmatrača i podatke moramo uzeti sa stepenom relativnosti“, naveo je on.

DPS je, kazao je Lekić na konferenciji za novinare, izgubio vlast u Podgorici i više nema većinu.

„Većinu imaju snage predvođene Frontom, dakle snage koje se bore protiv kriminala i korupcije i očekujemo da zajedno formiramo većinu, jer je DPS izgubio Podgoricu i snage promjena su pobijedile, predstoji nam ozbiljan rad da volju građana pretvorimo i u konkrentnu koaliciju“, rekao je Lekić, navodeći da su u Frontu zadovoljni izbornim rezultatima.

On je naveo da u narednim danima očekuje konsultacije u vezi formiranja vlasti u Podgorici.

Prema konačno obrađenim rezultatima Demokratskog fronta, taj savez je u Podgorici osvojio oko 28,71 odsto glasova, DPS 47,05, Socijalistička narodna partija 14,07 odsto glasova podrške.

Prema tim rezultatima, Evropsko lice Podgorice ima oko devet odsto podrške Albanska koalicija  nešto više od jedan odsto glasova podrške birača.

Front je, do sada, obradio oko 87,3 odsto glasova u Podgorici.

Velizar Kaluđerović iz SNP-a je rekao da je koalicija okupljena oko DPS-a osvojila oko 46 odsto glasova odnosno 28 mandata, dok je Front podržalo oko 29 odsto Podgoričana i taj savez će imati 17 mjesta u lokalnom parlamenta.

SNP je, tvrdi Kaluđerović, osvojio 15,5 odsto glasova i imaće devet mandata, dok je koalicija Evropsko lice Podgorice osvojila oko devet odsto podrške glasova, odnosno pet odborničkih mjesta, dok Albanska koalicija nije prešla cenzus.

„Minimalne šanse su da se može promijeniti situacija do kraja brojanja. Nema apsolutne vlasti DPS-a, odnosno ima parlamentarne većine opozicionih partiji, ali sačekajmo još malo, vjerujemo da će se ovaj rezultat potvrditi“, kaže on.

Bečić: SNP zaslužan što DPS nema većinu

Nosilac liste SNP-a, Aleksa Bečić kazao je da iako je izborna utakmica bila neravnopravna, opozicione partije će moći da formiraju novu vlast.

„Stepen iskrenosti svih subjekata moći ćemo da vidimo i narednih dana“, poručio je on.

Bečić je rekao da su se potvrdile njihove prognoze da će biti najprijatnije iznenađenje na izborima.

„Ostvarili smo rast od više od 100 odsto u odnosu na parlamentarne izbore, i to je najveći rast u istoriji višestranačja u Crnoj Gori. SNP je jedini koji je ostvario novu vrijednost koja je onemogućila DPS da osvoji apsolutnu vlast“, kazao je on i podsjetio da je jedino SNP nastupio samostalno na podgoričkim izborima.

Konjević: Bićemo stožer nove vlasti

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević je rekao da u Podgorici niko nema apsolutnu vlast.

On je dodao da na preko 85 odsto obrađenih glasova, DPS ima 28, Evropsko lice Podgorice pet, DF 17 ili 18 a  SNP osam ili devet mandata.

„Niko neće apsolutnu vlast i ona će se morati formirati nakon izbora. Čestitam građanima bez obzira što smo imali malo više tenzija sve je prošlo u korektnoj atmosferi. Očekujem da vlast koja se bude formirala u svim opštinama radi u korist svih građana“, rekao je Konjević.

Govoreći o mogućim postizbornim koalicijama, kazao je da se one moraju temeljiti na programskim principima.

"Kada dođu rezultati razgovaraćemo sa partijama sa kojima smo bliži na osnovu programa", naveo je Konjević i dodao da će taj savez biti stožer u novoj vlasti.

Važno je, kako je naveo, da principi funkcionisanja budu drugačiji od dosadašnje vlasti.

Nosilac liste koalicije SDP-a i Pozitivne, Dragan Bogojević rekao je da koalicija nema razloga da bude nezadovoljna jer je ostvarila cilj, ali da je lično očekivao više.

„Lično sam očekivao više, ali idemo dalje. Ostvaren je cilj da niko nema većinu u Podgorici a dalja priča i sve što slijedi će se pokazati u narednom periodu“, poručio je Bogojević na konferenciji za medije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније