Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 05. 2014. 13:15 >> 19:48
18

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

DPS nije pritiskao birače

Premijer Milo Đukanović kazao je da Crna Gora nije promijenila svoje spoljno-političke interese koje je postavila Vlada na početku svog mandata. On je, tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore, ponovio da je cilj naše zemlje članstvo u EU i NATO.

 

 


Odgovarajući na pitanje lidera SNP-a Srđana Milića da li je Đukanović od sprovođenja najavljene spoljne politike odustao zbog zaštite svojih ili interesa države Crne Gore, premijer je rekao da je Crna Gora još prije obnove nezavisnost definisala svoje spoljno-političke prioritete, navodeći da je riječ o članstvu u EU i NATO. 

"Kao i sve dosadašnje vlade u fokusu ima ove prioritete. Takvu politiku sam iznio u ekspozeo decembra 2012. godine", podsjetio je Đukanović u okviru premijerskog sata u parlamentu.

Tvrdi i da rezultati i priznanja koja Crna Gora dobija najbolje potvrđuju privrženost spoljno-političkim ciljevima vlade na čijem je čelu. On je rekao da je Crna Gora u finalnoj fazi, kad je riječ o članstvu u NATO alijansi.

Slijedićemo nacionalne interese

"Nema mjesta kritikama da je Crna Gora korigovala osnovni put svoje spoljne politike", tvrdi Đukanović. To što je cilj Crne Gore članstvo u EU, ne znači istovremeno i da taj cilj podrazumijeva raskide prijateljstava sa drugima.

"Ako se to na drugim adresama tako ne vidi, mi ne možemo zbog toga korigovati naše nacionalne interese. Mi ćemo slijediti naše nacionalne ciljeve", rekao je Đukanović.

Govoreći o odnosu Vlade prema zahtjevima bivših radnika Radoja Dakića, on je rekao da će biti izvršene sve obaveze Vlade. Osvrćući se na komentar Milića o rezultatima lokalnih izbora u Crnoj Gori, Đukanović je: "Opšte je poznato da je vaše ostvarenje od 15 odsto veće od našeg ostvarenja od 47 odsto podrške. I opšte je poznato da je vaših osam mandata značajno više od naših 29 mandata".

Milić mu je odgovorio da je vrijeme za neke nove generacije i ljude, koji će donijeti novu energiju i rješavati probleme u Crnoj Gori, a ne da se vraćamo na podjele.

Komentarišući optužbe Milića o navodnoj kupovini ličnih karata na lokalnim izborima u Pljevljima 25. maja, Đukanović je odbacio konstataciju da je DPS vršio bilo kakav pritisak.

O angažmanu nekih NVO ćemo s donatorima

"To slušamo iz jednog u drugi izborni ciklus. To smo slušali od onih koji su gubili izbore i nekih NVO koje su pokušale da se zaogrnu evropskih plaštom. O tome ćemo razgovarati sa onima koji su im pokušali obezbijediti legitimacije da bi bili faktor destrukcije demokratskog procesa u Crnoj Gori", kazao je premijer.

Šef kluba poslanika SDP-a Borislav Banović, pitao je što Crna Gora treba i može da uradi u procesu pridruživanja NATO alijansi u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, u kojima je ocijenjeno da nijesu ispunjeni potrebni standardi.

"Da li je u tom smislu, tokom nedavnih susreta i kontakata bilo konkretnijih ukazivanja na obaveze koje se postavljaju pred Crnom Gorom, te na koji način bi se mogle one ispuniti", pitao je Banović premijera.

Đukanović je ponovio da su NATO integracije prioritetni spoljno-politički cilj Crne Gore. Poziv će, kako je rekao, zavisi od više faktora, a ne samo od ispunjenosti uslova koji su postavljeni našoj zemlji. 

Lider Pozitivne Darko Pajović pitao je premijera što je on kao predsjednik Vlade učinio da upozna nadležne državne institucije o okolnostima u vezi s ubistvom Duška Jovanovića. Ubistvo Jovanovića je, kako je rekao Pajović, omča oko vrata Crnoj Gori. Zanimalo ga je i zašto određena saznanja o ubistvu nije podijelio s nadležnim državnim organima.

 "Moje pitanje nije politizacija ovog slučaja", pojasnio je Pajović, navodeći kako nerasvjetljavanje ubistva Jovanovića u proteklih deset godina nije dobro za Crnu Goru i njeno društvo u cjelini.

Ubistvo novinara ima posebnu težinu

Premijer Đukanović kazao je da posebno mjesto u aktivnostima koje se sprovode imaju mjere koje se preduzimaju u cilju rasvjetljavanja ubistva Duška Jovanovića. On je podsjetio da je početkom godine formiran predmet u Višem državnom tužilaštvu sa ciljem analiza pretkrivičnih spisa i postupanja državnih organa u tom periodu.

"Ovih dana sam dobio poziv državnog tužioca, i odgovorno ću mu se odazvati i u prvom terminu u kojem mi dozvole obaveze obavljanja funkcije premijera", rekao je Đukanović.

Premijer je rekao da je apsolutno spreman da se kao i u svakom slučaju odazove pozivima državnih organa.

"Posebnu težinu u svakoj demokratskoj zajednici ima ubistvo novinara, jer kao pretpostavku ostavlja mogućnost da je ubijen zbog iznošenja svojih slobodnih stavova, što bi ako se dokaže bilo poražavajuće za svaku demokratsku zajednicu", rekao je premijer Đukanović, navodeći da je njegov građanski komentar da istraga nije išla u pogrešnom smjeru. 

Pajović je, sa druge strane, rekao da vjeruje da je bilo opstrukcija u rasvjetljavanju ubistva Duška Jovanovića. Kazao je i da nije za to da se bilo kome presuđuje bez relevantnih dokaza.

"Ja sam pomislio da je vaša sumnja da je neko navodio tužilaštvo na pogrešan kolosjek istrage. Ne, apsolutno je tužilaštvo imalo podršku izvršne vlasti. Nažalost, nije došlo do epiloga jer je nedostajalo dokaza i to je nešto što daje pravo da i danas razgovaramo o tome i iniciramo da se otvara to pitanje", rekao je Đukanović.

Pažnja okrenuta sjeveru

Milutina Simovića (DPS) što će Crnoj Gori i njenim građanima donijeti investicije u turizmu, premijer je rekao da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja je, uprkos krizi, zabilježila pozitivne rezultate, napominjući kako je napredak turizma evidentan.

"A Crna Gora teži da privuče investitore koji podižu standard", rekao je premijer, navodeći kako posebnu pažnju posvećuju sjeveru.

U ime kluba albanskih stranaka, Genci Nimanbegu iz Force će, između ostalog, premijera Đukanovića pitati što je Vlada Crne Gore uradila do sada i da li planira preduzeti nove aktivnosti u slučaju neuspješne privatizacije Solane "Bajo Sekulić" u Ulcinju, kako bi se zaštitio i potvrdio stav Vlade iz februara 2012. kojim se potvr]uje namjena tog područja za proizvodnju soli.

"Mislim da je privatizacija Solane bila loša", rekao je Nimanbegu.

Đukanović je rekao da Solana ima višedecenijsku tradiciju poslovanja, ali i da je prošla kroz dvije upravljačke promjene koje su izmijenile vlasničku strukturu. On je rekao da zbog stečaja, Vlada ne može da dodijeli Solani koncesiju nad eksploatisanjem morske soli.

Vlada za pokretanje proizvodnje soli

Premijer je rekao da Vlada ima namjeru da se taj lokalitet sačuva kao prostor na kojom će proizvoditi morska so.

„A samim tim da se omogući razvoj prostora koji je od izuzetnog značaja za zaštitu biodiverziteta, shodno međunarodnim konvencijama“, dodao je Đukanović.

Vlada, kako je rekao, podržava svaku aktivnost kojom se želi pokretanje proizvodnje u Solanu.

„Želimo da pružimo punu podršku rješenju problema duga struje Solane prema Elektroprivredi“, poručio je Đukanović

Almera Kalača zanimalo je da li Vlada, kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa Kosovom planira ukidanje takse za građane te zemlje koji automobilima ulaze u Crnu Goru, donsono da li postoji mogućnost obostranog ukidanja te dažbine.

Navodeći da Crna Gora i Kosovo razvijaju dobre međudržavne odnose, Đukanović je rekao da nije riječ o taksi, porezu ili naknadi, već o zakonskoj obavezi plaćanja osiguranja za ulazak u drugu državu, što je princip koji je poznat u svijetu deset godina.

"Alternativa je princip zelene karte", rekao je Đukanović, navodeći da Kosovo, nažalost, nije dio sistema zelene karte.

Prilog Mile Vuković, TVCG:

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније