Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 05. 2014. 16:56 >> 17:24

FRANCUSKA

Situr: Zapažen integracioni napredak CG

Rezultati koje je Crna Gora ostvarila na putu prema EU, pokazatelj su uspješnog sprovođenja reformi u oblastima ključnim za članstvo u EU, istakao je predsjednik Komisije za evropske poslove u francuskom Senatu Simon Situr.

U razgovoru sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, Situr je istakao da je Crna Gora u odličnoj poziciji i izrazio uvjerenje da će i u nastupajućem periodu nastaviti da kvalitetno ispunjava obaveze iz evropske agende.

On je podsjetio na važnost izgradnje svih potrebnih kapaciteta i mehanizama za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva, u čemu će, kako je kazao, Crna Gora imati punu podršku Francuske.

Lukšić je sagovornika upoznao sa dinamikom aktivnosti u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Ukazao je na napredak ostvaren u pregovaračkom procesu u periodu od otvaranja pregovora i najavio nastavak dinamike otvaranja pogavlja.

Lukšić je zahvalio na dosadašnjoj podršci Francuske u procesu evropske integracije, kao i pruženoj ekspertskoj pomoći. Upoznao je sagovornika sa pregovaračkom strukturom, naglasivši da, pored eksperata iz državnih institucija, značajan dio čine predstavnici akademske zajednice i civilnog društva.

Lukšić i Situr su razmijenili mišljenja o aktuelnom momentu u procesu evropske integracije zemalja regiona, kao i o drugim važnim pitanjima na međunarodnom planu.

 Pejović-Situr: Snažna podrška Francuske članstvu Crne Gore u EU

Situr je ocjene o napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU, ponovio i u razgovoru sa glavnim pregovaračom, ambasadorom Aleksandrom Andrijom Pejovićem.

Situr je prenio podršku Francuskog Senata pristupanju država Zapadnog Balkana EU. Posebno je pozdravio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pravcu ispunjavanja evropske agende i izgradnje modernog društva, što je danas čini državom koja je najbliža članstvu u EU.

On je, kako saopštavaju iz MVPEI-ja, naglasio da je proces evropske integracije, usljed potrebe političke i ekonomske konsolidacije EU, ali i naučenih lekcija iz prethodnih proširenja, postao mnogo dinamičniji, kompleksniji i zahtjevniji.

S tim u vezi je ukazao da teži uslovi pristupanja imaju za cilj da država kandidat izgradi potrebne kapacitete i mehanizme kako bi u potpunosti bila spremna za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva. U tom kontekstu, on je istakao snažnu podršku Francuske u pravcu ispunjavanja potrebnih uslova za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

Pejović je sagovornika informisao o dosadašnjem napretku, tekućim i planiranim aktivnostima, s fokusom na reforme u oblasti vladavine prava, koje predstavljaju težište novog pristupa u pregovorima. Ukazao je na postignute rezultate,  posebno u pogledu reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i predstavio dalje planove i ciljeve, kao i izazove u ovim oblastima. Upoznao je sagovornika s  planom dalje dinamike kretanja prema EU i naporima koji se preduzimaju kako bi Crna Gora u srednjoročnom periodu bila unutrašnje spremna za članstvu u Uniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније