Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 05. 2014. 18:08 >> 18:59
6

VUJANOVIĆ U BEOGRADU

Srbija poštuje rezultat izbora

Predsjednici Crne Gore i Srbije, Filip Vujanović i Tomislav Nikolić ocijenili su u Beogradu da su odnosi dvije zemlje "izvanredni", kao i da je pomoć koju je Crna Gora uputila Srbiji tokom katastrofalinih poplava bila očekivana zbog visokog stupnja bliskosti dvije zemlje.

"Srbija apsolutno priznaje Crnu Goru kao zemlju sa kojom želi da ima otvorenu granicu i prijateljstvo... Srbija će sa Crnom Gorom vječito da sarađuje, mijenjaće se vlasti u Srbiji i Crnoj Gori, ali taj odnos ne smije da bude ugrožen, iako se ponekad čini da postoje pojedinci koji žele da ga naruše", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Nikolić je čestitao na uspješno organizovanim izborima u Crnoj Gori, koji su, kako je rekao, protekli u demokratskoj i fer atmosferi. „Rezultati su poznati, a te rezultate Srbija priznaje i poštuje“.

Nikolić je poručio da Srbija stoji na usluzi Crnoj Gori za svaki vid saradnje.

„Posebno za saradnju sa srpskim narodom koji živi u Crnoj Gori, kome želim da napreduje u svojoj državi kao ravnopravan dio Crne Gore“, kazao je Nikolić, dodajući da Srbija svakoj državi nastaloj na prostoru bivše Jugoslavije želi svaku sreću.

Nikolić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je Crna Gora blagovremeno i bez razmišljanja uputila Srbiji pomoć koja je bila dragocjena i koja je umanjila razmjere katastrofe.

On je istakao da su odnosi dvije zemlje odlični i da je ta pomoć zbog toga bila očekivana.

"Ako katastrofa nije mogla da se predvidi, pomoć iz Crne Gore jeste", kazao je Nikolić dodajući da je pomoć prihvaćena kao "bratski ispružena ruka".

Srbija je, prema njegovim riječima, prošla kroz teška iskušenja, a danas je to borba za sanaciju i otklanjanje posljedica kataštrofe, u čemu, kako je naglasio, očekujemo pomoć međunarodne zajednice i svih pirjatelja.

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Nikolić je naglasio da Srbija želi da bude u prijateljskim odnosima sa Crnom Gorom, a da će na putu ka EU dvije države razmjenjivati iskustva i međusobno se pomagati.

"Srbija je odlučna da stvara prijateljstvo u svijetu i da one koji su nam manje prijatelji uvjeri da nema razloga ni za kakve sumnje u naše prijateljstvo. Srbija je zemlja koja ima istok, zapad, sjever i jug, i tako želi da sarađuje sa svijetom", poručio je Nikolić, dodajući da je istrajna i iskrena politika u protekle dvije godine u svijetu to pokazala, što dokazuje odziv na poziv za pomoć u ovoj velikoj katastrofi.

Građani dvije zemlje, smatra Nikolić, nemaju šta jedni drugima da zamjere, već samo da pomognu, prenio je Tanjug.

Dalje je istakao da ne treba imati sumnju da Srbija svakoj državi na Balkanu želi svaku sreću, mnogo uspjeha, da ponovno nađemo one veze, posebno ekonomske, koje nas spajaju, koje su omogućavale da građani bolje žive.

"Ovo nije vrijeme za zatvaranje, već otvaranje, posebno nas koji smo u svjetskoj razmjeri mali. Ako se udružimo, možemo mnogo više učiniti", poručio je on.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da je došao u Beograd da iskaže još jednom saosjećanja građana Crne Gore u boli Srbije zbog tragičnih gubitaka ljudskih života, kao i žalost zbog ogromne štete koja je tolika da se još uvijek ne može procijeniti.

Međunarodna zajednica, kako je ocijenio, treba da zna da samo uz pomoć svih može da se šteta savlada.

Vujanović je iskazao poštovanje za djelovanje srpskih vlasti i institucija u spasavanju i sprječavanju većih žrtava i šteta, kao i za diplomatske aktivnosti vlade i predsjednika u predstavljanju tragedije koju je Srbija pretrpjela.

Vujanović je kazao da mu je Nikolić prenio visoka očekivanja od donatorske konferencije koja treba da pokaže da Srbija nije sama i da dođe u što većem obimu, jer građani treba da osjete solidarnost.

On je rekao da će Crna Gora nastaviti sa svojom solidarnom aktivnosti, što podrazumijeva ne samo prošlost već i zajedničku budućnost koja mora da bude prijateljska i uz saradnju i poštovanje.

Crna Gora je spremna da promoviše, zajedno sa Srbijom, u diplomatskim aktivnostima da međunarodna zajednica što prije i u što većem obimu pomogne.

Dva predsjednika, prenio je Vujanović, podijelila su žaljenje zbog tragedije u Bosni i Hercegovini, i svega što je bilo u Hrvatskoj, ali srećom sa manjim žrtvama i materijalnom štetom.

Istovremeno je ukazao da je ova katastrofalna poplava pokazala što se već znalo, a to su nedostaci infrastrukture.

S tim u vezi Vujanović je rekao da treba unaprijediti putnu i željezničku infrastrukturu koja povezuje dvije zemlje.

On je na kraju poželeo Srbiji što skoriji oporavak, povratak na put koji je prekinula katastrofalna nesreća, i izrazio uvjerenje da će međunarodna zajednica pomoći Srbiji.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније