Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 05. 2014. 22:41   >>  22:46

CG I TURSKA

Isler: Dijelimo zajedničke vrijednosti

Zamjenik premijera Turske Emrulah Isler, sastao se večeras sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Rafetom Husovićem, u okviru zvanične posjete Crnoj Gori. Isler i Husović su tokom razgovora razmijenili mišljenja o odnosima Crne Gore i Turske na polju ekonomije, politike i kulture. Husović je ovom prilikom iskazao zadovoljstvo saradnjom s Republikom Turskom.

 

"Odnosi Crne Gore i Turske su na najvećem mogućem nivou. Posebno kada je u pitanju politika, obrazovanje, zdravstvo i kultura", kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za regionalni razvoj, Rafet Husović nakon razgovora sa zamjenikom turskog premijera Ermulahom Islerom.
Husović je kazao kako je sa svojim sagovornikom saglasan da saradnja na polju ekonomije može biti još bolja.

"Treba učiniti sve kako bi se ohrabrili turski investitori koji su već u Crnoj Gori, kako bi nastavili započete projekte", kazao je Husović i naglasio da su ulaganja Turske u Crnu Goru za svako poštovanje.

"Iskazao sam zahvalnost Vladi Turske što je u 2013. godini izdvojila sredstva za 50 studenata iz Crne Gore. Trenutno se u Turskoj školuje više od 200 naših studenata. Posebnu zahvalnost dugujemo TIKA-i, koja je uložila značajna sredstva u Crnoj Gori, posebno na sjeveru Crne Gore", poručio je Husović.

Isler je zahvalio na gostoprimstvu koje mu je ukazano u Crnoj Gori.

"Osjećam se veoma prijatno ovdje. Odnosi između dvije države su na najvišem nivou. Predsjednik Turske Abdulah Gul je 2010. godine dolazio u Crnu Goru. Nakon toga, i crnogorski predsjednik Filip Vujanović je uzvratio posjetom. A poznato vam je da je i ministar okoline i urbanizma Idris Guludže posjetio Crnu Goru prošlog mjeseca. Mi dijelimo zajedničke istorijske i kulturne korijene. U Turskoj živi veliki broj građana koji su porijeklom iz Crne Gore. Oni predstavljaju taj most koji spaja dvije države", kazao je Isler, i najavio i dalja ulaganja TIKA-e u Crnu Goru.

"TIKA je od otvaranja svoje kancelarije u Podgorici realizovala preko 150 projekata. Uskoro će se otvoriti kulturni centar Turske ovdje u Podgorici, kojim će rukovoditi organizacija Junuz Emre", kazao je Isler.

U okviru zvanične posjete Crnoj Gori, Isler se danas sastao sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Nakon toga, posjetio je predstavništvo TIKA-e u Podgorici, kao i Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Zamjenik turskog premijera Isler, tokom posjete TIKA-i, kazao je kako je Balkan veoma važna regija.

"Mi radimo sve kako bi na ovim prostorima vladali mir, stabilnost i prosperitet. Ne tako davno ovdje je proživljena velika bol, prolivena je krv, a na stotine hiljada ljudi je izgubilo živote. Turska ulaže sve napore kako se slične stvari i bol više ne ponove ovdje, i kako bi osigurali trajni mir i stabilnost", naglasio je Isler.

Isler će sutra svečano otvoriti Islamski kulturni centar u Baru.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније