Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 06. 2014. 16:00   >>  16:01 8

IMA INDICIJE

Mustafić: Manjine diskriminisane u Vojsci

Poslanici su završili raspravu o Predlogu izmjena i dopuna Zakona o Vojsci koji bi, prema riječima predlagača, trebalo da obezbijedi nastavak reformi Vojske Crne Gore (VCG) i definiše pojedine oblasti koje nijesu bile tretirane važećim zakonom, a o tom aktu izjasniće se naknadno.

 

Ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić kazala je da je namjera predlagača bila da se, osim obezbjeđenja uslova za nastavak reformi, preciziraju pojedina pitanja, prije svega u vezi sa pravima i obavezama zaposlenih u vojsci.

"Predložene su izmjene koje se odnose na formaciju vojske, jasnije definisanje nadležnosti i poslova koji se obavljaju u Ministarstvu, usaglašavanje označavanja činova sa NATO klasifikacijom, precizirani su i modifikovani postupci za redovno i vanredno unaprjeđenje", navela je Pejanović Đurišić.

Predlogom zakona se, kako je navela, prvi put propisuje da profesionalno vojno lice po ugovoru, kome prestane radni odnos bez njegove krivice, a u službi je proveo 15 godina neprekidno, ima pravo na otpremninu u visini od 12-ostrukog iznosa bruto zarade.

Zakonom se prvi put uvodi utvrđivanje zarade lica u službi u VCG na osnovu koeficijenata, čime će se njihov obračun uskladiti sa obračunom zarada državnih službenika i namještenika.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić rekao je da stav te partije prema predloženom zakonu može biti pozitivan, jer, kako je naveo, žele reformisanu, profesionalnu, i depolitizovanu vojsku, u kojoj je napredovanje zasnovano na zaslugama.

„I dalje ćemo se zalagati da svaka reforma unutar pravila koja uređuju cjelokupan sistem u vojsci budu adekvatno primijenjena i da se vojska, kao cjelokupni sistem odbrane, pridržava NATO standarda“, poručio je Mustafić.

On je rekao da ima informacije „o mogućim indicijama da se prema određenim pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica sprovodi manje ili više otvorena diskriminacija u vojsci“.

„Smatramo da je veoma važno, za manjinske narode suštinsko pitanje, odnos prema postojećim kadrovima koji se već tamo nalaze, ali i prema onima koji žele biti dio vojske“, kazao je Mustafić.

Kako je, kako je naveo, u vezi s ti podnijela amandman koji se odnosi na implementaciju određenih rješenja u predloženi Zakon.

Mustafić je poručio da će, od odnosa prema tom amandmanu, zavisiti podrška BS predloženim izmjenama zakona.

Poslanik Demokratske partije socijalista, Mevludin Nuhodžić, kazao je da je interoperabilonost, odnosno sposobnost za partnerski odnos sa ostalim oružanim snagama, imperativ moderne vojske.

Poslanik Demokratskog fronta Predrag Bulatović kazao da je taj politički savez daje punu podršku pripadnicima VCG, ali ne i politici koju vode Vlada i premijer.

On je rekao da je zadovoljan reakcijom VCG povodom poplava u regionu.  Bulatović je ocijenio da ukupno stanje u VCG nije dobro, i da je to naslijeđena stvar. "Bužet koji je za vojne potrebe je u opadanju, sve se ulaže u ljudske resurs“, smatra on

Bulatović je kazao da nema reformi bezbjednosnih struktura, i da u tom pogledu Crna Gora ide unazad, i pozvao Pejanović Đurišić da kaže kakva su njena očekivanja od Samita u Velsu.

Pejanović Đurišić je rekla da su u Alijansi prepoznali pozitivne pomake koji su napravljeni u sektoru odbrane i bezbjednosti.

Ona je kazala da će, zajedno sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, naredne sedmice prisustvovati sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u Briselu na kojem će biti razmatran izvještaj o napretku Crne Gore u četvrtom ciklusu MAP-a.

Pejanović Đurišić je rekla da očekuje, ako se članice Alijanse opredijele da proširenje bude na dnevnom redu NATO samita u Velsu, da će Crna Gora biti u prilici da bude pozitivno ocijenjena i da napreduje u procesu evroatlantskih integracija.

„Mi smo uradili i više nego dovoljno da pokažemo šta je suština i da razumijemo proces evroatlantnskih integracija, i da na pravi način implementiramo sve reforme koje predstavljaju osnov za izgradnju stabilnog i sigurnog društva“, kazala je ona.

Poslanik Socijalističke narodne partije, Velizar Kaluđerović, najavio je da će ta partija podnijeti još amandmana na predloženi zakon.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, rekao je da u zakonu nijesu dobro definisane norme koje se tiču mobilizacije, kao ni one koje se odnose na zabranu službenicima VCG da, bez odobrenja ministra, javno istupaju u vezi sa stanjem i odnosima u Vojsci.

"Time se prilično obesmišljava sindikalno djelovanje", smatra Bojanić On je rekao da Pozitivna podržava predlog zakona, s tim što će djelovati amandmanski kako bi se te stvari definisale.

(Mina)

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније