Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 06. 2014. 16:56 >> 16:59
1

MANS PODNIO

Ustavni sud odbacio prvi set žalbi

Ustavni sud Crne Gore odbacio je prvi set žalbi koje je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela zbog izbornih nepravilnosti, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije.

Navodi se da je Ustavni sud u srijedu zakazao i održao sjednicu na kojoj su ekspresno odbačene žalbe koje je MANS podnio za prigovore o izbornim nepravilnostima.

"Ova sjednica je održana u tajnosti, a na zahtjev MANS-a da naš predstavnik prisustvuje sjednici, dobili smo odgovor, i to nakon njenog završetka, da nam se to ne dozvoljava", kaže se u saopštenju.

MANS je tražio da kao posmatrač izbornog procesa prisustvuje radu Ustavnog suda, jer su im rješenjem Državne izborne komisije (DIK) izdata službena ovlašćenja da mogu pratiti izbore 25. maja i sve aspekte izbornog procesa, uključujući i rad organa za sprovođenje izbora.

"U postupcima po prigovorima radi povrede izbornih prava, prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Ustavni sud donosi konačnu odluku, pa imamo i pravo da pratimo kako Ustavni sud odlučuje po žalbama na rješenja DIK-a", kaže se u saopštenju MANS-a.

Podsjeća se da je Zakonom o Ustavnom sudu propisano načelo javnosti njegovog rada, koje se obezbjeđuje i održavanjem javne rasprave u postupku pred tim sudom.

Ustav propusuje opšte načelo javnosti suđenja da se javnost može isključiti, kako se navodi, samo iz razloga koji su nužni u demokratskom društvu, kao recimo, javnog reda, zaštite privatnog života stranaka, u bračnim sporovima i u postupcima u vezi sa starateljstvom ili usvojenjem, radi čuvanja vojne, poslovne ili službene tajne i zaštite bezbjednosti i odbrane Crne Gore.

"Kako donošenje odluke o zakonitosti izbornog procesa ne spada u bilo koji od pomenutih razloga za isključenje javnosti, Ustavni sud je uskraćivanjem posmatračima MANS-a da prate tok sjednice, prekršio i najviši prvani akt u državi", smatraju u MANS-u.

MANS je danas Ustavnom sudu podnio novih 117 žalbi koji se odnose na 858 prigovora koje je DIK odbacio, što čini ukupno 314 žalbi koje se odnose na ukupno 2.065, od preko 2.500 prigovora, koje je podnio nadležnim organima zbog nepravilnosti na lokalnim izborima u Podgorici.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније