Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

16. 06. 2014. 13:27 >> 13:38
6

KOSOVSKI USTAV

Ispraviti nepravdu prema Crnogorcima

Udruženje Crnogoraca Kosova apelovalo je na buduću Vladu i poslanike u kosovskoj Skupštini da do kraja godine uvrste Crnogorce u Ustav, čime bi se, kako su ocijenili, ispravila istorijska nepravda počinjena crnogorskom narodu.

 


Predsjednik Udruženja Slobodan Vujičić kazao je da je prošlo šest godina od usvajanja Ustava Republike Kosova, šest godina od kada je Udruženje uputilo primjedbu na Ustav zbog izostavljanja crnogorske zajednice iz tog akta.

Udruženje je, kako je naveo, na isti dan uputilo i zvanične zahtjeve da se Crnogorci Kosova uvrste u Ustav i time po svemu izjednače sa svim ostalima manjinskim zajednicama.

„Nažalost, i danas šest godina nakon usvajanja Ustava Republike Kosova koji se smatra jednim od najmodernijih i najnaprednijih ustava, akt koji štiti i promoviše visoke demokratske vrijednosti Crnogorci Kosova nijesu riješili svoj ustavno-pravni položaj i adekvatnu zastupljenost u Skupštini Kosova”, saopštio je Vujičić.

Udruženje je apelovalo na buduću Vladu i poslanike u Skupštini Kosova da do kraja godine uvrste Crnogorce u ustav Kosova kako bi se ispravila istorijska nepravda koja je počinjena crnogorskom narodu.

„Od buduće Vlade Kosova očekujemo da se prema našoj zajednici konkretizuje u vidu strategije akcija pozitivne diskriminacije koja će u mnogome olakšati naš budući položaj”, rekao je Vujičić.

On je podsjetio da su Crnogorci Kosova, pored Albanaca i Srba, bili konstitutivni narod po Ustavu iz 1974. godine.

„Crnogorci su po brojnosti bili treća zajednica na Kosovu odmah nakon Albanaca i Srba i kao takvi dali nemjerljivi doprinos razvoju kosovskog društva u svim sverama, što smo spremni da činimo i nadalje”, saopštio je Vujičić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније