Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 03. 2013. 19:22 >> 11:07

RADULOVIĆ U ZAGREBU

Pitanje Prevlake riješiti uz obostranu saglasnost

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branko Radulović i vicepremijer Hrvatske, Neven Mimica, saglasili su se, tokom današnjeg razgovora u Zagrebu da pitanje Prevlake treba riješiti na kvalitetan način, uz obostranu saglasnost i valorizaciju svih potencijala tog regiona.

Radulović se, kako je saopšteno iz Skupštine, tokom posjete Hrvatskoj, sastao i sa potpredsjednicom Hrvatskog sabora Dragicom Zgrebec i predstavnicima odbora za finansije i budžet i za evropske integracije.

Radulović je, u razgovoru sa Mimicom, ocijenio da otvorena pitanja između Hrvatske i Crne Gore, posebno pitanje Prevlake, treba riješiti trajno, i definitivno u prvim fazama pristupa Evropskoj uniji, a ne na kraju procesa pristupanja Crne Gore EU.

„Mimica je podržao predlog Radulovića da pitanje Prevlake treba riješiti na kvalitetan način, uz obostranu saglasnost i valorizaciju svih potencijala tog regiona, bilo da su u pitanju nalazišta nafte i gasa, kao i turistički i morski potencijali“, navodi se u saopštenju.

Mimica je, takođe, istakao da je proces evropskih integracija bio važan za Hrvatsku koja će kao članica EU biti najglasniji zagovornik daljeg proširenja na regiju, posebno kada je u pitanju Crna Gora, navodi se u saopštenju.

„Intenziviranje dosadašnje saradnje predviđeno je kroz zajedničku realizaciju infrastrukturnih objekta u priobalnom području, kao i kroz dalju saradnju na području korišćenja EU fondova pogotovo na području IPA programa prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske“, stoji dalje u saopštenju.

Radulović je, u razgovorima u hrvatskom Saboru, kazao da treba raditi na jačanju saradnje između parlamenata, posebno intenzivirati saradnju odbora, jer da bi se na taj način sva pitanja brže i kvalitetnije riješila na bilateralan način, bez učešća treće strane.

On je predložio i da se razmotri mogućnost produženja brze saobraćajnice koja prolazi kroz Konavle, zatim kroz priobalno područje zaobilaznicama oko primorskih gradova u Crnoj Gori, do granice s Albanijom.

„Predstavnici Hrvatskog sabora saglasili su se sa tom idejom, naglasivši da bi ta saobraćajnica trebalo da predstavlja i turistički interes sve tri zemlje“, navodi se u saopštenju.

Radulović je kazao da se Crna Gora trenutno bavi stvaranjem nove arhitekture u pogledu odnosa zakonodavne i izvršne vlasti u procesu pristupnih pregovora, kao i mogućnost uključivanja civilnog sektora u rad Skupštine kako bi cijeli proces imao široki društveni konsenzus i odluke Skupštine Crne Gore imale ekonomsku i socijalnu odgovornost, a ne samo političku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније