Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 07. 2014. 14:45 >> 19:59

LUKŠIĆ-FILE

Saradnjom protiv krize u regionu

Države regiona moraju posvetiti pažnju ekonomskom upravljanju, kako bi bile otpornije na udare krize koja još uvijek traje, saopštio je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić. Evropski komesar za proširenje Štefan File sastao se danas u Kotoru sa šefovima diplomatija država Zapadnog Balkana.

Sastanku sa evropskim komesarom Fileom, osim crnogorskog šefa diplomatije Igora Lukšića, koji je ujedno bio i domaćin, prisustvovali su ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

Tokom neformalnog sastanka, razgovarano je o nekoliko tema koje se odnose na unaprijeđenu saradnju u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja i projektno-orjentisanu saradnju. Između ostalog, ministri su razmijenili mišljenja o Strategiji razvoja Jugoistočne Evrope (SEE2020) do kraja 2020. po pitanju ekonomskog upravljanja, te povezanosti nacionalnih investicionih strategija sa regionalnim prioritetima.

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić kazao je nakon sastanka da jedna od oblasti o kojoj se razgovaralo vladavina prava.

“Mogu reći da smo razmatrali  koje su to sve oblasti u kojima možemo unaprijediti regionalnu saradnju. Jedna od ključnih oblasti jeste vladavina prava. Druga oblast jeste ekonomsko upravljanje. S obzirom na to da ekonomska kriza još uvijek traje, zemlje regiona moraju posvetiti pažnju ekonomskom upravljanju, kako bi bile otpornije na udare krize. Treća oblast je bolje infrastrukturno povezivanje i bolja trgovinska razmjena“, kazao je Lukšić.

Komesar File je takođe kao važnu oblast pomenuo vladavinu prava.

"Mi posvećujemo veliku pažnju regionalnoj saradnji. Mi smo odavno istakli važnost vladavine prava, a drago mi je da su se sada zemlje regiona sastale kako bi se zajedno borile za što bolju primjenu ove oblasti. Prošle godine smo takođe razgovarali o ekonomskoj krizi, kako bi popravili stanje u zemljama aspirantima za EU, kada je u pitanju ova oblast. Moramo pomoći da zemlje Zapadnog Balkana postanu konkurentne, ne samo u ovom dijelu Balkana već i šire. Ovakva saradnja samo može da unaprijedi put zemalja Zapadnog Balkana ka EU", kazao je File.

Najavljeno je da će se na jesen organizovati ministarska konferencija, na kojoj će se sastati ministri vanjskih poslova i ministri ekonomije zemalja Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније