Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 07. 2014. 19:35 >> 19:36
1

PUT KA EU

Važna profesionalna administracija

Ispunjavanje obaveza za članstvo u Evropskoj uniji i korišćenje mogućnosti koje ono nudi zahtijeva postojanje profesionalne i transparentne državne administracije, poručeno je nakon sastanka Posebne radne grupe za reformu javne uprave između Crne Gore i Evropske komisije (EK).

Predstavnici crnogorskih institucija razgovarali su danas sa evropskim zvaničnicima o reformi javne uprave u Crnoj Gori.

Generalna direktorica za evropske poslove Snežana Radović, koja je otvorila sastanak, naglasila je da su administrativni kapaciteti i njihovo jačanje ključni preduslov efikasnog ispunjavanja evropske agende.

''Usklađivanje s pravnom tekovinom EU je polazna tačka evropske integracije koja se ne može sprovesti bez snažne i nezavisne javne uprave, odnosno jakih i kvalitetnih institucija i profesionalnih pojedinaca'', navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava unutrašnjih poslova, vanjskih poslova i evropskih integracija i Delegacije EU u Podgorici.

Sastankom su kopredsjedavali šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za proširenje, Dirk Lange i državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Jadranka Vojinović.

Na sastanku se razgovaralo o mjerama koje Crna Gora preduzima u cilju sprovođenja Strategije reforme javne uprave, uključujući modernizaciju opšteg upravnog postupka u skladu s evropskim standardima.

To će, dodaje se, takođe služiti poboljšanju komunikacije s građanima, koji treba da budu glavni korisnici moderne i profesionalne državne službe orijentisane prema klijentima.

''Ispunjavanje obaveza za članstvo u EU i korišćenje mogućnosti koje ono nudi zahtijeva postojanje profesionalne i transparentne državne administracije. Posebna grupa za reformu javne uprave je važan instrument za intenziviranje dijaloga EU i Crne Gore i praćenje njenog puta ka modernijoj, profesionalnoj i nezavisnoj državnoj službi'', navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, reforma javne uprave sad poprima sve značajniju ulogu u pretpristupnom procesu.

''Evropski standardi podrazumijevaju otvorenost, efikasnost, pojednostavljenje procedura, olakšan pristup građana državnim službama, manje troškove službi, depolitizaciju i neutralnost.Reforma javne uprave uključuje transparentno planiranje politika i bolju koordinaciju, kojom se utvrđuje uticaj na javne finansije i omogućava građanima da utiču na usvajanje politika'', poručeno je nakon sastanka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније