Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 07. 2014. 11:56 >> 13:26

POSJETA ŠPILMANA

Značajna saradnja sa Evropskim sudom za ljudska prava

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Dun Špilman sastao se danas sa predsjednikom države Filipom Vijanovićem i predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je da je saradnja crnogorskih sudova sa Evropskim sudom za ljudska prava značajna za kvalitet i ažurnost sudskih postupaka.

On je u razgovoru Špilmanom naglasio posvećanost crnogorskih sudova u poštovanju ljudskih prava koji se iskazuje i striktnim sprovođenjem odluka i prakse tog suda.

“Vujanović je ocijenio posebno vrijednim skoro potpisivanje protokola kojim bi se dala mogućnost pravnih stavova tog suda za konkretne oblasti sudske prakse”, kaže se u saopštenju iz kabineta crnogorskog predsjednika.

Špilman je iskazao poštovanje saradnjom sa Vrhovnim i Ustavnim sudom Crne Gore, kao i spremnost da se ona nastavi i intenzivira kako bi se dalje afirmisala vladavina ljudskih prava i njihova zaštita.

U razgovoru su učestvovali predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, sudija Evropskog suda za ljudska prava Nebojša Vučinić i zastupnik Vlade pred tim sudom Zoran Pažin.

Vladavina prava temelj države

Tokom sastanka Špilmana i Ranka Krivokapića, ocjenjeno je da je vladavina prava i zaštita ljudskih prava temelji su svake države i iskaz zrelosti društva.

 

Vladavina prava i zaštita ljudskih prava temelji su svake države i iskaz zrelosti društva, ocijenili su tokom sastanka predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i predsjednika Evropskog suda za ljudska prava primio Din Špilman.

Krivokapić je zahvalio Evropskom sudu za ljudska prava na saradnji u polju ekspertske pomoći i razmjene iskustava.

"Crna Gora ima blisku saradnju sa Venecijanskom komisijom, putem koje je intenzivno radila na ustavnim reformama koje trebaju da nam osiguraju i suštinsku nezavisnost i odgovornost sudske vlasti" poručio je Krivokapić.

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava pohvalio korake naše države u smjeru jačanja zaštite ljudskih prava i sloboda, te posebno istakao pozitivnu ulogu Skupštine Crne Gore koja u tom smislu ima dobru saradnju sa evrospkim institucijama kroz Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope.

Špilman se danas sastao i sa ministrom pravde Duškom Markovićem, a nakon sastanka je saopšteno da prema dosadašnjim presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u Crnoj Gori nema sistematskog kršenja ljudskih prava i sloboda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније