Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 03. 2013. 13:26 >> 14:49
5

NAJVEĆI IZAZOV

Korupcija koči razvoj Crne Gore

Korupcija je i dalje jedna od najranjivijih oblasti u Crnoj Gori i prepreka investicijama, većoj vladavini prava i boljem kvalitetu života građana, saopšteno je na otvaranju Nacionalne anti-korupcijske konferencije, koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, uz podršku Američke ambasade i Evropske unije.

 

Radulović: Tužilaštvo korumpirano, a ne nesposobno

Advokat MANS-a Veselin Radulović ocijenio je da Tužilaštvo ima veoma aktivnu ulogu u stvaranju fiktivne i lažne statistike kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, rekao je navodeći da su brojni propusti u radu tužilaca namjerni.

Optužio je Tužilaštvo da ne preduzima gonjenje slučajeva na visokom nivou.
Radulović je naveo niz propusta u radu tužilaca za koje smatra da ne mogu biti odraz neznanja niti da za njih postoji drugo objašnjenje već da su učinjeni kao posljedica podmićivanja i nezakonitog uticaja.

On je kazao da je neosnovano nezadovoljstvo javnosti prema presudi Apelacionog suda u slučaju Šarić i Lončar, navodeći da sudije nisu imale valjanu optužnicu, jer je u njoj optuženima na teret stavljeno krivično djelo koje u vrijeme izvršenja nije bilo propisano krivičnim zakonikom.

»A ako nema krivičnog djela, isključena je mogućnost ponovnog suđenja. Na nivou specijalnog tužioca ne možemo govoriti o neznanju, to se samo može uraditi namjerno i ako je korumpiran. Ako nakon toga nemamo reakciju njegovih nadređenih, onda je jedino logično da su i oni korumpirani i da učestvuju zajedno«, smatra Radulović.

 

Vukčević: MANS zloupotrjebio skup

Predsjednik Tužilačkog savjeta, koji je i zamjenik Vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vučković zamjerio je MANS-u na izvještaju koji je učesnicima podijeljen pred početak skupa- Nacrt analize presuda za krivična djela za elemente korupcije, u kojima se kritikuje rad tužilačke organizacije, navodeći da su u pitanju teške optužbe i ocjene.

Vučković smatra da je skup zloupotrjebljen i da je nedopustivo ocijeniti da u Croj Gori nema državnih institucija.

Vučković je saopštio da su, od ukupnog broja podignutih optužnica prošle godine, 892 optužnice bile predmet sudske kontrole i da su potvrđene protiv 840 osoba, što je 95 odsto i to, kako je ocijenio, govori o kvalitetu dokaznih rezultata tužilačke istrage i valjanosti optužnica.

Drobnič: Uvesti nova pravila

Ranije danas na otvaranju Konferencije, Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič je poručio da borba protiv korupcije podrazumijeva uspostavljenje novih pravila za prevenciju sukoba i kažnjavanje javnih službenika, koji se nađu u takvom konfliktu.

Drobnič je ocijenio da bi formiranje Odbora za antikorupciju trebalo da ojača ulogu Skupštine u nadziranju institucija nadležnih za borbu protiv korupcije.

"Uspjeh u pregovorima 23 i 24 neposredno zavisi od uspostavljanja politički nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa, uključujući i tužilaštvo. Međutim, korupcija je i dalje i jedna od najranjivijih oblasti u Crnoj Gori, što dovodi do infiltracije organizovanih kriminalnih grupa u javni i privatni sektor. Neophodno je istražiti sve slučajeve i donijeti pravosnažne presude. Rezultati procesuiranih slučajeva se moraju kontinuirano ostvarivatiu, naročito kad je u pitanju korupcija na visokom nivou", poručio je Drobnič.

Braun: Predstoje veliki izazovi

Ambasador SAD Su Kej Braun smatra da je Crna Gora na pravom putu ka stabilnosti i prosperitetu, ali da posao nije završen.

"Još veliki izazovi preostaju, a najveći među njima je borba protiv korupcije. Korupcija u Crnoj Gori, nažalost, nastavlja da koči strane investicije, slabi vladavinu prava i negativno se odraža na kvalitet života običnih građana u Crnoj Gori", kazala je Braun.

Braun kaže da će, dok god se ne napravi značajan korak na tom planu, korupcija usporavati evropski put Crne Gore.

"Niko se ne može sam boriti protiv izazova, centralna uloga pripada Vladi da stvori uslove za to, a NVO su tu da se bore protiv ovih izazova korupcije, mediji moraju da odgovorno izvještavaju o tom pitanju, a obični građani treba da se jače čuju u kritikama", rekla je Braun.

Ćalović: Korupcija uništava ekonomiju

Izvršni direktor MANS-a Vanja Ćalović smatra da korupcija u Crnoj Gori uništava ekonomiju.

"Cijenu te korupcije plaćamo svakog dana, jer plaćamo račune privatizacije KAP-a, Telekoma, mnogih drugih firmi koje su ostavile ljude bez posla, crnogorsku privredu bez bilo kakvih prihoda", rekla je Ćalović.

"Niti će se ekonomija oporaviti zahvaljujući priči o simbolima i nacionalnim promjenama, niti će se smanjiti siromaštvo zato što će nas neko zabaviti da pričamo o tome kakve su razlike između nas.

Cijenu korupcije, kaže Ćalović, "plaćamo propuštenim šansama da obezbijedimo strane investitore koji će donijeti znanja u ovu zemlju, investirati u firme i učiniti ih konkurentnim".

Prema njenim riječima, čak i kad je pritisak na policiju i tužilaštvo toliko veliki da moraju nešto da urade, onda tužioci podnose neodržive optužnice, “kao onu protiv Šarićevog brata”, iako, kako je dodala, svaki tužilac zna da to djelo nije tada postojalo u crnogorskom zakonodavstvu za koje su ga gonili.

"Iako svaki tužialc zna da naši sudovi nikad neće presuditi za djelo pranja novca ako se ne dokaže da je novac stečen iz kriminalnih aktivnosti. Iako svaki tužilac zna za to, ipak ga nijesu gonili zbog kokaina, kao ni Kalića zbog heroina, nego na način da ta optužnica mora pasti", rekla je Ćalović.

Krivokapić: Najvažnija uloga institucija

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić poručio je da je potrebno da imamo civilni sektor kao Šerlok Holmsa crnogorske pravde, ali je uloga institucija mnogo važnija.

"Sad smo zajednica koja mora nastaviti da se razvija sa institucijama koje stalno primjenjuju zakon i ustavnost. Pravda jeste ideal, pravda je ono što je pitanje da li ćemo ikad kao ljudska bića dostići, ali zakonitost i ustavnost moramo dostizati svaki dan", kazao je on.

 

Krivokapić je rekao da sve što radi NVO sektor neće biti dobro, ako snaga države ne počne da živi kroz odgovornost.

"Čak čitave grane vlasti, sudska grana, bojim se da je smatrala da nezavisnost znači neodgovornost. Ne, suprotno je, koliko nezavisnosti, toliko i odgovornosti za pravdu kao temeljni osjećaj organizovanosti društva", dodao je Krivokapić.

On je pozvao sve, koji imaju upornost u borbi za pravdu, da nastave svoj dio obaveza, navodeći da je parlament krenuo na ozbiljan put snažne borbe.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније