Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 07. 2014. 14:24 >> 14:29
4

DUBROVNIK

Merkelova dočekana kao zvijezda

Njemačka kancelarka Angela Merkel dočekana je danas u Dubrovniku kao prava zvijezda.

 

Šefica njemačke vlade, koja učestvuje na sastanku predsjednika zemalja jugoistočne Evrope u okviru procesa "Brdo-Brioni", prilikom dolaska u Knežev dvor u stari grad Dubrovnika, dočekana je aplauzom brojnih turista

Merkelova, koju je pratio veliki broj pripadnika obezbjedjenja u odijelima, rukovala se sa građanima pored ograde i razmijenila nekoliko rečenica.

Mnogi su tu priliku iskoristili i da jednu od najmoćnijih žena svijeta fotografišu izbliza.

Merkelova je, na početku sastanka, koji je bio otvoren za medije, ponovila da Njemačka ne odstupa od svog obećanja podrške evropske perspektive svih zemalja zapadnog Balkana.

 

Ona je kazala da sve zemlje imaju evropsku perspektivu, ali da prije članstva u Uniji moraju ispuniti sve uslove, kako bi se izbjegli kasniji problemi.

Domaćin skupa, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, kao i njegov slovenački kolega Borut Pahor, u svojim obraćanjima posebno su podvukli značaj dolaska Merkelove na ovaj skup, ocjenjujući da je to jasan signal podrške zemljama regiona na putu u EU.

Uz predsjednike Hrvatske i Slovenije, na današnjem skupu u Dubrovniku, učestvovaće i predsjednici Crne Gore, Filip Vujanović, Srbije Tomislav Nikolić, Albanije Bujar Nishani, Kosova Atifete Jahjaga, Makedonije Đorđe Ivanov, kao i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

 

Teme ovogodišnjeg sastanka su politička situacija i odnosi u regionu, nastavak politike proširenja EU, infrastrukturni projekti s naglaskom na završetak Jadransko-jonskog autoputa i željeznički koridor Minhen-Istanbul, kao i energetska politika.

Očekuje se, kako je najavljeno u Zagrebu, da će lideri regiona i ovog puta naglasak staviti na potrebu konačne konsolidacije evropskog prostora, a od njemačke kancelarke da ukaže na važnost regionalne saradnje, na kojoj počiva i EU.

Vujanović je na jučerašnjem sastanku sa liderima regiona, iskazao zadovoljstvo što je Crna Gora bila domaćin prethodnog Samita 2012 u Porto- Montenegru u Tivtu.

Takođe je, kako je saopšteno iz njegovog kabinetam, iskazao poštovanje za odluku da formiraju konzorcijume, od kojih je u građevinskom sektoru sa nazivom Feniks već pokazao uspjeh , ne samo u regionu, već i na trećim tržištima.

Vujanović je istakao podršku udruživanju , posebno u poljoprivredi , proizvodnji zdrave hrane, turizmu i energetici.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније