Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 07. 2014. 19:33   >>  19:36 7

LIBERALI PORUČILI

Zaustaviti zloupotrebu vjerskih zajednica

Zabrinjavajući su događaju u Nedakusima koji zadnji dana uznemiravaju svakednevni život i multietnički sklad svih građana Bijelog Polja, navodi se u saopštenju Liberalne partije.

"Podstrekavanje na vjersku mržnju i netoleranciju te unošenje razdora među komšijama i prijateljima samo je posljedica onoga na što mi u Liberalnoj partiji već duže vrijeme upozoravamo- stalne klerikalizacije društva i politizacije religije te stvaranje pogrešne percepcije novim generacijama o funkciji i položaju vjerskih udruženja u društvu", poručuju iz LP.

Potpredsjednica Liberalne partije Satka Hajdarpašić kaže da takvo stanje samo podstiče uspavani fašizam i nacionalizam kod pojedinaca koji i dalje priželjkuju tragična vremena koja su obilježila decenije za nama.

"Pojedinci koji pokušavaju da se nametnu kao nosioci prava i pravde, kršeći osnovna ljudska prava i slobode sugerišući na koji način neko smije da ispovijeda svoju vjeru, moraju po hitnom postupku biti procesuirani u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonikom Crne Gore.  Pravna država konačno mora biti utemljena u svim oblastima i primjenjivati svoje odluke u svim situacijama. U suprotnom, huliganske i šovinističke grupe stalno će davati sebi za pravo da dijele pravdu i zavode red, udaljavajući Crnu Goru od demokratskih tekovina i vrijednosti moderne Evrope", poručila je Hajdarpašić.

Ona kaže da je ovo upozorenje zakonodavnim organima da je neophodno što prije regulisati oblast vjerskih zajednica i njihovih prava i obaveza, te ispitati legalitet njihovih građevinskih djelatnosti.

"Pozivamo zato nadležne da, preuzimajući odgovornost za ovaj slučaj od medija i dežurnih nacionalista, po principima sekularizma i građanskog opredjeljenja države, što prije regulišu probleme koji prijete da naruže sliku Bijelog Polja kao grada svih naroda i vjera koji u njemu žive. Podsjećamo da je prije samo par mjeseci, Bijelo Polje bilo centar građanske Crne Gore, kada su Reis Islamske zajednice Fejzić i vladika Joanikije zajedno otvorili Crkvu Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju, a kasnije i lokaciju za novu džamiju koja će se graditi u tom gradu, što je jedinstven slučaj u ovom dijelu Evrope", zaključila je Hajdarpašić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније