Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 03. 2013. 19:33 >> 20:49

DOBRI REZULTATI

Leterm: Veliki napredak u integracijama

Crna Gora ostvarila je veliki napredak u integracionim procesima i doprinosi stabilnosti u regionu – kazao je Iv Leterm, zamjenik generalnog sekretara OECD-a, u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Igorom Lukšićem, uz ocjenu da je Vlada Crne Gore u prethodnom periodu sprovela odgovorne mjere u oblasti ekonomske politike.

Leterm, koji predstavlja organizaciju čije su članice 34 države svijeta, prezentirao je potencijalne oblasti saradnje sa Crnom Gorom. On je istakao da su brojne mogućnosti u kojima OECD može da bude partner Crnoj Gori, prije svega, u projektima koji se odnose na unaprjeđenje konkuretnosti ekonomije, sprovođenje investicionih politika, razvoj regionalne konkuretnosti, kao i kroz različite kvantitativne analize koje ova organizacija priprema. Leterm je predstavio mogućnosti uključivanja Crne Gore u radna tijela organizacije i uputio otvoreni poziv za saradnju u Komitetu za turizam OECD-a.

Lukšić je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da je Crna Gora zainteresovana za proširenje saradnje i zajedničko djelovanje sa OECED-om kroz konkretne projekte. On je istakao da Vlada Crne Gore preduzima mjere na oporavku i dugoročnoj konkurentnosti ekonomije i da je u tom pravcu od izuzetne važnosti i saradnja sa institucijom koja promoviše dostizanje održivog ekonomskog rasta i unaprjeđenje životnog standarda.

Lukšić se, tokom boravka u Parizu, sastao se i sa Abdu Djufom, generalnim sekretarom Međunarodne organizacije za frankofoniju. Djuf je zahvalio crnogorskoj Vladi na realizaciji projekata i inicijativa koje doprinose promovisanju vrijednosti koje baštini ova međunarodna organizacija u multilateralnim okvirima. On je izrazio zadovoljstvo implementacijom programa »Francuski jezik u diplomatiji i javnoj službi« i saradnjom sa Vladom Crne Gore.

Lukšić je istakao da je Crna Gora ponosna što učestvuje u aktivnostima koje doprinose promociji vrijednosti solidarnosti i mira, demokratije i unaprjeđenja ljudskih prava.

„Crna Gora doprinosi iz svog ugla mirovnoj i jezičkoj misiji, kao i diplomatskom i kulturnom dijalogu“, kazao je Lukšić, koji je, takođe, ocijenio da ove vrijednosti doprinose bržoj integraciji i transformaciji društva.

Lukšić je, tokom posjete Parizu, posjetio kompaniju „Veolia Eau“, svjetskog lidera u oblasti prerade voda, koja je specijalizovana za pružanje usluga lokalnim samoupravama, komunalnim i industrijskim kompanijama u svim aspektima tretmana i upravljanja vodama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније