Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 07. 2014. 16:51 >> 16:51

SKUPŠTINA CG

Usvojeno više zakona

Poslanici su danas u parlamentu usvojili više zakona, dok predlog opozicije da se formira Privremeni odbor koji će nadzirati primjenu zakona radi izgrađivanja povjerenja u izborni proces nije dobio potrebnu većinu glasova.

Za ovu odluku glasalo je 37 poslanika, devet je bilo protiv, a 24 uzdržano.

Odluku o formiranju ovog tijela podnijeli su poslanici opozicije Goran Danilović, Aleksandar Damjanović i Mladen Bojanić.

U obrazloženju se navodi da se Odbor osniva radi ostvarivanja potpunog uvida u aktivnosti, podatke, dokumenta i informacije, koje se vode u nadležnim organima, radi dosljedne primjene zakona kako bi se doprinijelo izgrađivanju povjerenja u izborni proces.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o Vojsci Crne Gore usvojen je u cjelini.

Amandmani poslanika Velizara Kaluđerovića nijesu dobili potrebnu većinu.

Amandmanom kluba manjinskih partija, koji je postao sastavni dio zakona, predviđeno je da se, prilikom prijema u službu u Vojsci, osigurava srazmjerna zastupljenost pripadnkima manjinskih naroda i drugih manjinskah nacionalnih zajednica, shodno Ustavu i Zakonu.

Predlog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja nije dobio potrebnu većinu glasova poslanika.

Poslanici su usvojili Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima, kao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama.

Usvojene su i izmjene Zakona o zaštiti svjedoka, kojim je predviđeno da Komisija za primjenu tog programa, umjesto tri, ima pet članova.

Prema važećem Zakonu o zaštiti svjedoka članovi Komisije su sudija Vrhovnog suda, zamjenik Vrhovnog državnog tužioca i rukovodilac Jedinice za zaštitu. Usvojeno je rješenje da se Komisija »pojača« sa još dva člana – direktorom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) i psihologom.

»Zbog mogućeg uključivanja »svjedoka saradnika«, u program zaštite svjedoka, koji se nalazi u zatvoru, u sastav Komisije treba uključiti direktora ZIKS-a, a mišljenje psihologa se pokazalo kao veoma profesionalna i korisna vrijednost«, kaže se u obrazloženju.

Danas je usvojen i Predlog zakona o izvršenju uslovne osude i kazne rada u javnom interesu, kao i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније