Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 07. 2014. 12:47 >> 15:46
2

OČEKIVANJE PREMIJERA

Do kraja godine otvaramo još 11 poglavlja

Premijer Milo Đukanović kazao je da sa Samita u Velsu očekuje pozitivnu potvrdu ostvarenog progresa, i poruku saveza koja će Crnu Goru preporučiti da bude naredna članica NATO-a.

On je na današnjem premijerskom satu u parlamentu kazao da se Crna Gora kreće "u dobrom pravcu definisanih spoljnopolitičkih ciljeva".

Naime, Đukanovića je šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović pitao kojom dinamikom se ostvaruju spoljnopolitički prioriteti Crne Gore, u prvom redu integracije u Evropsku uniju i NATO, i koje su najznačajnije aktivnosti koje nas očekuju u narednom periodu.

Simović: Šuto poš'o, Šuto doš'o

Simović je rekao da su mnogi odluku Savjeta ministara NATO-a, da se sa Crnom Gorom intenziviraju razgovoru iskoristili za neosnovane kritike.

"Mnogi su išli na razne adrese da kritikuju vlast, a to se može okarekterisati izrekom: Šuto poš'o, Šuto doš'o", rekao je Simović.

Đukanović je rekao da se Crna Gora kreće u dobrom pravcu definisanih spoljnopolitičkih ciljeva.

"Crna Gora je prepoznatljiva kao faktor stabilnosti u regionu, a to imajući u vidu istoriju našeg regiona ima dodatnu vrijednost", naveo je premijer.

On je dodao da država unapređuje kapacitete za reforme na putu evrointegracija.

"Spremni smo za otvaranje još šest poglavlja, a u finalnom fazi priprema je još pet poglavlja, to potvrđuje ocjenu Crne Gore kao regionalnog lidera u evrointegracijama", rekao je Đukanović.

Ta faza pregovora, kako je kazao, treba da unaprijedi život svih građana, "a ne samo da dovede do ranijeg datuma priključenja". 

Izdvajamo se od ostalih

Crna Gora je, kaže Đukanović, izdvojena od ostalih zemalja, koje su kandidati za članstvo NATO.

"Odluku Savjeta ministara doživljavamo kao ohrabrenje da nastavimo za ispunjavanjem preduslovima. Taj proces bi trebalo da počne krajem oktobra i trajaće godinu. Na Samitu u Velsu očekujemo pozitivnu potvrdu ostvarenog progresa, i poruku saveza koja će nas preporučiti da budemo naredna članica", rekao je on, dodajući da se mogu očekivati i intenzivne posjete zvaničnika NATO-a.

To vrijeme, poručuje premijer, nije odlaganje odluke, već dodatni period za primjenu reformi.

"Sigurno je da snaženje integracionih procesa na Balkanu, doprinosi jačanju evropske i globalne stabilnosti. Da sa našalim: možda pojedinci iz opozicije koji se ne zalažu za NATO, baš i kritikuju Vladu što poziv nećemo dobiti već u Velsu, ali da se ne zadržavamo da razumijemo tu političku konfuziju jer bi nam trebalo dosta vremena. Važnije od toga je što jača podršla javnosti za NATO", rekao je Đukanović.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović pitao je premijera "na koji način Crna Gora usklađuje svoje zvanične političke interese sa ekonomskim u trenutku kada se u Evropi mijenja političko-ekonomska arhitektura", zahtijevajući od Đukanovića da se Vlada potrudi da stvori uslove da se realizuje izborna volja građana Kolašina i formira lokalna vlast.

Premijer je rekao da je saglasan sa konstatacijom da promjene sa kojima se suočavamo nose sa sobom izazove, nepoznanice i rizike koje prethodne generacije nijesu imale prilike da upoznaju.

Promjene se uvijek dešavaju

"Promjene u Evropi se i danas dešavaju. Nažalost, ne uvijek nabolje", rekao je Đukanović.

On je podsjetio da je Crna Gora jasno definisala svoje spoljnopolitičke prioritete nakon obnove nezavisnosti, navodeći kako je svjestan da postoje drugačija mišljenja po tom pitanju. Đukanović, kako je rekao, ne može da se saglasi o jednostranom vojnom svrstavanju Crne Gore.

"Prije se može reći da se radi o jednostranom političkom gledanju na naše strateške spoljnopolitičke prioritete, članstvu u EU i NATO", pojasnio je premijer, navodeći da su integracije drugo ime za stabilnost na Balkanu.

Kazao je da će Crna Gora nastaviti da slijedi kurs evroatlantskih integracija.

"Naš ovovremeni interes je članstvo u EU", kazao je premijer, navodeći da bi bilo pogubno da ostanemo na marginama evropske politike.

Đukanović je rekao da je pitanje zbrinjavanja ranika KAP-a na svakom dnevnom radu Vlade Crne Gore. KAd je riječ o radnicima Radoja Dakića, on je rekao da radnici mogu da se namire prodajom imovine, ali ne i iz budžeta, odnosno novcem građana. Govoreći o analizi prihoda, premijer je rekao da se ima pet posto više naplaćenih prigoda od plana.

Što se tiče lokalne uprave u Kolašinu, premijer je vidio da tu ne vidi odgovornost Vlade, navodeći da je u njenom interesu formiranje lokalnih vlasti u svim gradovima u Crnoj Gori. Rekao je i da nema razloga za zebnju, kad je riječ o određenim investicijama u našoj zemlji.

Siva ekonomija najveći problem

Borislava Banovića iz SDP-a zanima kakve rezultate ostvaruju državni organi u borbi protiv nelegalne prodaje duvanskih proizvoda, te koliki su pretpostavljeni negativni efekti po budžet Crne Gore zbog nelegalne prodaje duvanskih proizvoda.

"Siva ekonomija je jedan od najvećih problema crnogorske ekonomije. Ona se pokazala kao jedan od najvećih biznis barijera crnogorskoj ekonomiji", rekao je Đukanović, navodeći da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade uvođenje sive ekonomije u legalne tokove.

On je podsjetio da je u 2013. povećana naplata prihoda, u odnosu na plan. 

"Pored svih aktivnosti određeni obim sive ekonomije i dalje ostaje", rekao je Đukanović, podsjećajući da je usvojen Akcioni plan za smanjenje sive ekonomije u Crnoj Gori.

Banović je, nakon odgovora Đukanovića, kazao da su pohvalni rezultati koje je Vlade postigla.

U ime Pozitivne Crne Gore, šef kluba poslanika te stranke, Mladen Bojanić, pitao je Đukanovića ko će odgovarati za Vladinu odluku o izdavanju garancija za potrebe privatne kompanije Melgonia-Primorka d.o.o. Bar i šta će Vlada preduzeti da naplati 4.000.000 eura za plaćene garancije NLB Montenegrobanci. 

"Ova garancija je data u skladu sa zakonskim procedurama", rekao je Đukanović, navodeći da su to sagledavali kompetentni ljudi.

Pojasnio je da je bilo opravdano pokušati da se zaštiti interes jedne kompanije i zaposlenih u njoj, kao i poslovnih partnera koji su pretrpjele štete iz epiloga kakav je bio u slučaju Melgonia-Primorka.

Đukanović je rekao da mu opšte nije važno ko je vlasnik kompanije.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније