Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 07. 2014. 16:39 >> 16:43
1

SNAŽNA PODRŠKA SAD

Braun: Podrška jačanju vladavine prava

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju Crnu Goru u njenim naporima na ostvarivanju svojih nacionalnih i spoljnopolitičkih interesa i nastaviće to da čine u budućem periodu, naročito u oblasti jačanja vladavine prava kao preduslova razvoju demokratije i ekonomskom prosperitetu, saopštila je ambasadorka SAD Su Kej Braun u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem.

Marković je, kako je saopšteno, istakao da partnerski i prijateljski odnosi SAD i Crne Gore, koji se ogledaju ne samo na političkom već i na projektnom nivou u mnogim oblastima važnim za vladavinu prava, direktno doprinose ispunjavanju obaveza naše zemlje na planu evropske i evroatlantske integracije. On je govorio o aktivnostima na ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 23, i to, u prvom redu, o stvaranju preduslova za uspješnu prevenciju i represiju korupcije i organizovanog kriminala, osvrnuvši se na dinamiku izrade legislative kojom će se osnovati Agencija za borbu pritiv korupcije i Specijalno tužilaštvo.

"Kad je riječ o reformama u oblasti obavještajno-bezbjednosnog sektora, Marković je istakao da se mjere koje za cilj imaju usvajanje i implementaciju standarda NATO alijanse sprovode u predviđenim rokovima, osvnuvši se na plan osnivanja novih tijela shodno usvojenom Zakonu o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora", navedeno je u saopštenju. 

Viši policijski savjetnik Džef Palmer, koji je sa stalnim pravnim savjetnikom u Ambasadi SAD, Erikom Larsonom, prisustvovao ovom sasatnku, informisao je Markovića o projektima u oblasti policijskog rada, naročito o aktivnostima koje se sprovode na pripremi pilot projekta uniformisane policije čija se realizacija planira za 2015. godinu.

Larson je zahvalio na povjerenju ukazanom kroz implementaciju preporuka američke strane pri izradi zakona u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Sastanak je bio prilika da se najavi skoro potpisivanje Aneksa Sporazuma o sprovođenju zakona između Vlade Crne Gore i Vlade SAD kojim bi se produžila implementacija Sporazuma za 2015. godinu. Podsjećanja radi, ovaj sporazum je inicijalno potpisan 8. jula 2011. godine sa ciljem pružanja podrške Vladi Crne Gore na planu sprječavanja i suzbijanja svih oblika kriminala, sa posebnim naglaskom na poboljšanju učinkovitosti i kvaliteta krivičnih postupaka, razvoju kapaciteta crnogorskih institucija zaduženih za borbu protiv kriminala, jačanju sistema i kvaliteta obuke crnogorskih stručnjaka koji su uključeni u proces borbe protiv kriminala i povećanju povjerenja javnosti u sistem krivičnog prava", zaključuje se u saopštenju. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније