Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 07. 2014. 16:28 >> 20:24
1

NIJESU GLASALI DF, SNP I PCG

Stanković nije dobio potrebnu podršku

Ivica Stanković nije danas izabran za vrhovnog državnog tužioca (VDT), pošto nije dobio dvotrećinsku podršku u parlamentu. Za njegov izbor glasalo je 40 poslanika, dvoje je bilo uzdržano, a niko nije bio protiv. Glasanju nijesu prisustvovali poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

Prema zakonskim propisima, novo glasanje će biti na prvoj sjednici jesenjeg zasjedanja, u oktobru, kada će poslanici u drugom krugu glasati za svih pet kandidata koji su ispunili zakonske uslove za tu funkciju, prenosi MINA.

To su, pored Stankovića, Veselin Vučković, Vesna Gačević Rogova, Miodrag Latković i Dragoljub Strugar.

Za izbor VDT-a u drugom krugu potrebna je tropetinska podrška poslanika.

Stankovića je za funkciju VDT-a predložio Tužilački savjet, a danas je prije plenarnog zasijedanja konsultativno saslušan na sjednici Odbora za politički sistem. 

U obrazloženju se navodi da je, na osnovu razgovora sa Stankovićem, Tužilački savjet utvrdio da je spreman da odlučno, savjesno, nepristrasno, profesionalno i odgovorno obavlja funkciju VDT-a.

“Spreman je da se posveti jačanju kapaciteta Državnog tužilaštva, većoj ažurnosti, efikasnosti i transparentnosti rada državnih tužilaca, njihovoj edukaciji i specijalizaciji, ispunjavanju obaveza u procesu evroatlanskih integracija, unaprjeđenju saradnje na nacionalnom i međunarodnom planu", kaže se u predlogu.

Stanković je novinarima, pošto je predložen za VDT, kazao da to što su otvorena poglavlja 23 i 24 nije dovoljno, već se traže konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Smatram da mogu da dam značajan doprinos tužilačkoj organizaciji sa pozicije VDT-a, odnosno, jačanju nepristrasnosti i samostalnosti tužilaštva", rekao je Stanković.

On je rekao da bi insistirao da kod tužilaca „ne bude oosluškivanja dnevne politike, predrasuda, da ne bude uticaja na njih i da ne podliježu pritiscima, već da funkciju obavljaju na profesionalan način".

Veselin Vučković je već 15 mjeseci vršilac dužnosti VDT-a, nakon što je tadašnjoj tužiteljki Ranki Čarapić istekao mandat.

U prvom izboru za VDT-a krajem prošle godine niko od predloženih kandidata nije dobio potrebnu većinu u Skupštini.

Tatjana Debeljević, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније