Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 12. 2012. 17:53 >> 18:29

brisel za saradnju

Brisel spreman za blisku saradnju

Komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan File, kao i generalni direktor za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino, uputili su čestitke predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću povodom izbora na tu funkciju.

Komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan File, kao i generalni direktor za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino, uputili su čestitke predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću povodom izbora na tu funkciju. "Želim da Vam uputim najiskrenije čestitke povodom izbora na funkciju predsjednika Vlade Crne Gore, u ovom istorijskom trenutku za naše odnose" - naveo je File u čestitki. 

"Crna Gora je važan partner Evropskoj uniji, kao primjer dobrosusjedskih odnosa i uspješnih reformi na prostoru Zapadnog Balkana, koji potvrđuje da evropska budućnost može biti stvarnost i da se kontinuirani napori isplate.

Otvaranje pristupnih pregovora u junu je legitimno priznanje napretka Vaše zemlje u proteklih 6 godina od obnove nezavisnosti, a posebno od decembra 2010. godine kada je Crna Gora dobila status zemlje kandidata. Uvjeren sam će Vaša vlada održati zamah i nastaviti sa reformama sa jednakom posvećenošću i odlučnošću" - naglasio je gospodin File.

U daljem tekstu gospodin File navodi:

"Aktivnosti Vaše vlade biće od najveće važnosti u narednoj fazi odnosa između Crne Gore i Evropske unije. Kao što znate, kalendar skrining procesa koji je u toku je veoma gust i napredak u otvaranju pregovaračkih poglavlja zavisiće od nivoa pripremljenosti Crne Gore. Komisija priprema izvještaj o skriningu, kako bi dala smjernice o pitanjima sa kojima se treba suočiti.

Pregovori o članstvu su veoma zahtjevni i zahtijevaju posvećenost svih djelova crnogoske administacije. U tom smislu, dozvolite mi da pohvalim veoma dobru pripremljenost za skrining sastanke kojima su efikasno koordinirali glavni pregovarač Pejović i njegov tim.

Želim da ohrabrim Crnu Goru da ostane fokusirana na pripremanje predstojećih skrining sasanaka i da nastavi odličan rad koji je započela ranim skrininzima za poglavlja 23 i 24 prošlog proljeća.

Vaša zemlja treba da ojača administrativne kapacitete, kako bi efikasno sprovela evropsku agendu i nastavila da se bavi postojećim izazovima u oblasti vladavine prava. Napore posebno treba usmjeriti na finalizaciju ustavnih reformi koje su u toku, a tiču se nezavisnosti sudstva u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, i ostvarivanje dobrih rezultata u njihovoj implementaciji, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U skladu sa našim novim pristupom, Evropska komisija posebno će voditi računa o ovim pitanjima i pratiti implementaciju reformi vezanih za vladavinu prava tokom trajanja pregovora. Napredak Crne Gore u suočavanju sa ovom izazovima biće ključan za sveukupni tok pregovaračkog procesa.

Želim vam uspjeh u suočavanju sa izazovima koji stoje na putu Crne Gore ka EU. U tom smislu, možete računati na punu podršku i posvećenost kako Evropske komisije, tako i moju ličnu" - stoji u čestitki komesara Filea premijeru Đukanoviću.

Generalni direktor za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino je u čestitci premijeru Milu Đukanoviću izbor na dužnost predsjednika Vlade naveo:

"Želim da Vam lično poželim svu sreću u Vašem novom angažmanu na čelu Vlade Crne Gore.

Crna Gora se nalazi u izuzetno važnom i dinamičnom periodu. Pregovori o članstvu u EU predstavljaju jedinstvenu priliku da oblikujete budućnost svoje zemlje.

Siguran sam da će Vaše iskustvo i posvećenost evropskoj budućnosti Crne Gore biti od velike koristi u ovom procesu. Uvjeram vas da su Evropska komisija i Direktorat za proširenje spremni da blisko sarađuju sa Vašom vladom u duhu istinskog partnerstva s ciljim ostvarivanja našeg zajedničkog cilja - pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Radujem se susretu sa Vama i želim Vam svaki uspjeh u suočavanju sa budućim izazovima Crne Gore na putu ka EU," navodi se u čestitki Sanina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније