Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 07. 2014. 19:57   >>  20:40

MOGERINI PORUČILA

Sljedeća ste članica NATO-a

Jedino integrisani region je garant za stabilnost i prosperitet, zaključili su na sastanku premijer Milo Đukanović I ministarka vanjskih poslova Republike Italije Federika Mogerini.

 

Đukanović, koji je danas primio italijansku ministarku vanjskih poslova, kazao je da posjeta predstavlja podršku integraciji Crne Gore i daljem razvoju izuzetno dobrih bilateralnih odnosa.

Predsjednik Vlade je kazao da odnosi dvije države nijesu zasnovani samo na političkom dijalogu, već i na saradnji u svim aspektima, prije svega ekonomiji.

„Dosadašnja pozitivna iskustva, predstavljaju snažan impuls za nastavak i proširenje investicione saradnje Crne Gore i Italije“ , kazao je premijer Đukanović, a navodi se u saopštenju.

Ministarka vanjskih poslova Republike Italije Federika Mogerini se saglasila sa ocjenom o odličnim odnosima Crne Gore i Italije, ističući spremnost njene države da i u narednom periodu pruži punu podršku Crnoj Gori u procesu evropskih i evro-atlantskih integracija.

„Italija razumije i podržava integraciju Zapadnog Balkana“,  kazala je ministarka Mogerini.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o daljoj saradnji Crne Gore i Italije u brojnim oblastima od obostranog interesa.

Primijenjivaće se Sporazum o readmisiji

Mogerini je razgovarala i sa crnogorskim kolegom, Igorom Lukšićem. Nakon sastanka njih dvoje su potpisali Protokol između Vlada dvije države o implementaciji Sporazuma između Republike Crne Gore i Evropske zajednice o readmisiji lica koja su bez dozvole boravka.

Mogerini je kazala i da je uvjerena da će Crna Gora biti sljedeća članica NATO-a. 

Mogerini: Računajte na našu podršku

Mogerini je, na sastanku sa predsjednikom Skupštine, Rankom Krivokapićem, rekla da Crna Gora može da računa na Italiju kao državu partnera u integracijama u EU i NATO, posebno tokom predsjedavanja Italije Savjetom EU.

Krivokapić i Mogerini su ocijenili da su odnosi dvije države tradicionalno dobri, kako kulturno tako i politički.

“Saradnja Skupštine Crne Gore i oba doma Parlamenta Italije je u fazi intenziviranja, posebno u oblastima razmjene znanja i iskustava u institucionalnom snaženju vladavine prava”, ocijenio je Krivokapić, koji se zahvalio Italiji na podršci našoj državi u evroatlantskim integracijama.

Interes EU i NATO-a da Crna Gora bude članica

Predsjednik Filip Vujanović na sastanku sa Mogerini iskazao je poštovanje za kontinuiranu i snažnu podršku  Italije Crnoj Gori u EU i NATO integracijama, uz uvjerenje da će se ona nastaviti.

 

Predsjednik je istakao da su bilateralni odnosi između dvije države prijateljski, sadržajni i intezivni u svim oblastima uz očekivanje da će se u ekonomskoj sferi intezivirati.

"Ministarka vanjskih poslova Republike Italije je naglasila da je Crna Gora dobar primjer regiona i saopštila mogućnost brzih i kvalitetnih integracija.Iskazala je jasnu spremnost Italije da nastavi podršku i pomoć našim integracionim procesima, cijeneći da je interes EU i NATO-a da Crna Gora bude članica i EU i NATO-a", navodi se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније