Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 07. 2014. 10:39   >>  13:51 12

ĐUKANOVIĆ OCIJENIO

Zahtjev SDP-a nevaspitan

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da DPS ne pristaje na političke ucjene, navodeći da je njegova partija spremna na eventualno ponavljanje lokalnih izbora u Podgorici. Rekao je da je DPS spreman i da bude opozicija, ako do toga dođe, ocjenjujući da nije vaspitano ucjenjivati nekog ko je osvojio većinu.

 

 

Đukanović je podsjetio da je DPS na izborima u glavnom gradu nastupila u drugačijem aranžmanu, bez tradicionalnog saveza sa SDP-om.

"Rezultat takvog nastupa je da smo dobili 47 odsto glasova. Za svakog ko zna političku azbuku, jasno je da je DPS napravio podvig. Nakon duže od 20 godina na vlasti, dobiti 47 odsto glasova nije pobjeda, to je podvig", kazao je Đukanović u intervjuu za Radio Crne Gore, navodeći da DPS nije dobio dobio 30. mandat koji bi tu partiju lišio svih iskušenja kroz koja sad prolazi.

Navodi da nije vaspitano ucjenjivati nekog ko je osvojio većinu u lokalnom parlamentu.

"I umjesto da razgovaramo ko je spreman da nama pruži podršku, umjesto toga mi tražimo manjinsku podršku za koaliciju koja je osvojila ispod devet odsto glasova i koja ima pet od 59 mandata", rekao je Đukanović.

DPS posljednji koji se plaši izbora

Što se DPS-a tiče, kako je rekao, mirni su i zadovoljni povjerenjem koje su dobili od građana.

"Nijesmo spremni da pristajemo na bilo čiju političku ucjenu, ne. Spremni smo za nove izbore, ako dođe do ponavljanja izbora i spremni smo, ako do toga dođe, da budemo opozicija", rekao je Đukanović, navodeći da će se sve ovo sjutra zvati "smiješnom političkom lekcijom" iz tranzicione Crne Gore.

Komentarišući poruku predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da će pokrenuti preispitivanje povjerenja Vladi, ako dođe do političke korupcije u Podgorici, Đukanović je rekao da su ljudi "najglasniji onda kad su u dilemi oko sopstvenih stavova".

Podsjetio je da je povjerenje DPS-a raslo, te da je njegova partija u samostalnim nastupima dobijala više glasova nego u koalicijama.

"Posljednji ko se plaši izbora je DPS. Da li je realno da bude prijevremenih parlamentarnih izbora? Mi smo više puta rekli da to nije racionalno", rekao je premijer, navodeći da bi vraćanje mandata građanima bilo neodgovorno.

Komentarišući dešavanja u Herceg Novom, te optužbe opozicije da je na djelu politička korupcija, Đukanović je rekao da su u posljednje vrijeme lideri pojedinih opozicionih partija počeli da rabe priču na tu temu, iza čega se zapravo krije gubitak njihovog autoriteta.

Premijer je rekao da problemi funkcionisanja vlasti u tom gradu odavno datiraju.

I SNP je nastao iz DPS-a

DPS se za sve vrijeme, kako je rekao, nije miješala u probleme među partijama koje su na vlasti u Herceg Novom. Premijer tvrdi da je priča o političkoj korupciji u Herceg Novom teško prihvatljiva zamjena teza.

Preporučio je rukovodstvu SNP-a da stanu pred ogledalo kako bi uvidjeli greške koje su do sada činili. Premijer je rekao da ono što je urađeno u Herceg Novom je u skladu sa pravnim sistemom Crne Gore i evropske prakse.

"Naša partija je u Herceg Novom sve vrijeme postupala veoma odgovorno. Godinu dana upozoravamo na nefunkcionalnost lokalne vlasti", rekao je Đukanović, podsjećajući da su nudili i raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora.

On je najavio da će narednih dana Predsjedništvo DPS-a donijeti konačnu odluku o situaciji u Herceg Novom.

Govoreći o bojkotu opozicije u državnom parlamentu, Đukanović je rekao da je to neodgovornost prema građanima koji su ih birali. On je podsjetio da je SNP nastala tako što je grupa poslanika i odbornika DPS-a napustila tu partiju i formirala novu.

"Tokom života partija dešavaju se određene promjene",, kazao je Đukanović, pitajući se da li bi se prelazak Predraga Bulatovića i Milana Kneževića iz SNP-a u DF trebalo tretirati kao političku korupciju.

On je istakao da je besmisleno optuživati DPS za političku korupciju.

"Spremni smo za sve opcije u Herceg Novom", tvrdi premijer.

Izuzetan tempo pregovora s EU

Komentarišući tok pregovora Crne Gore sa EU, on je rekao da država uspješno "gura" pregovarački proces. Navodi da je tempo izuzetan, ali da je bitniji od svega kvalitet.

Na optužbe opozicije da Vlada nema volju za borbu protiv korupcije i kriminala, Đukanović je rekao da je priča o korupciji galama koja se naslanja na ostale priče do sada, kojima konkurencija pokušava da zataška i opravda svoje neuspjehe prema biračima, time što će optuživati vlast.

"Umjesto da koriguju svoje slabosti, oni kao slabići optužuju DPS. Ta matrica je identična matrica koju pratimo kroz noviju političku istoriju Crne Gore", rekao je Đukanović.

Kazao je da će prije godišnjih odmora odgovoriti na poziv Tužilaštva, vezano za slučaj ubistva glavnog i odgovornog urednika lista Dan, Duška Jovanovića.

Premijer je ocijenio da se Crna Gora kreće u dobrom smjeru, što potvrđuju i evropski partneri. To što još nije izabran vrhovni državni tužilac, premijer je rekao da do toga nije došlo jer je opozicija napustila parlament zbog priče o navodnoj političkoj korupciji u Herceg Novom.

"Sve je to jedna farsa opozicije", smatra Đukanović, navodeći da je izbor VDT-a jedno od najvažnijih pitanja državne politike Crne Gore, na čemu će se poraditi u budućem periodu.

Igor Pejović

 

Ovdje možete pogledati cijeli intervju.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније