Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 03. 2013. 12:34   >>  12:25 12

BOŠNJAČKA STRANKA

Grb treba mijenjati zbog jednovjerskih obilježja

Monarhistička i jednovjerska obilježja u crngorskom grbu nijesu primjerena građanskom i multivjerskom kakrakteru države i treba ih mijenjati, poručio je predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović, navodeći da državni simboli treba da budu prihvatljivi za sve.

On je rekao da se BS, prilikom donošenja Ustava, dogovorila sa svim partijama, koje su podržale taj akt, da se državni simboli usaglase sa ustavnim opisom.

“To znači da monarhistička i jednovjerska obilježja u grbu Crne Gore nijesu primjerena multivjerskom i građanskom karakteru države i treba ih mijenjati”, kazao je Husović u intervjuu agenciji MINA.

On smatra da proces promjene grba treba postići dogovorom u širem konsenzusu, jer je, kako je kazao, potrebno da ta obilježja, kao državni simboli budu i emotivno i suštinski, heraldički, prihvatljiva za sve građane.

“Smatramo da se u tim obilježjima moraju prepoznati svi narodi i vjere koje su gradile multietničku Crnu Goru. Konkretno u ovom slučaju, građani islamske vjeroispovijesti koji su više od petine stanovništva Crne Gore, trebaju imati neko svoje obilježje koje će biti dio tog državnog grba-multivjerske i građanske države”, precizirao je Husović.

On je naveo da je to jedno od otvorenih pitanje i dodao da BS kao legalistička stranka postojeće simbole poštuje, ali da kroz dogovor traži njihovu izmjenu.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније