Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 07. 2014. 18:15 >> 18:17
1

NUKLEARNI PROGRAM

Crna Gora podržava dijalog sa Iranom

Crna Gora je i do sada, u svim prilikama i svim međunarodnim organizacijama, podržavala koncept, sadržaj i ciljeve Ženevskih pregovora i sa istom odlučnošću sada podržava odluku u produženju implementacije Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu. To je, u razgovoru sa diplomatskim predstavnicima Francuske, Njemačke i EU, saopštio državni sekretar u MVPEI-ju za politička pitanja Vladimir Radulović.

Radulović je naglasio da Crna Gora ohrabruje sve aktere, a posebno iransku stranu, da nastavi odgovoran i konstruktivan dijalog, koji treba da dovede do prihvatljivog, dugotrajnog i sveobuhvatnog rješenja, koje će osigurati da iranski nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namjenu.

Izrazio je uvjerenje da će nastavak implementacije Zajedničkog akcionog plana i nastavak pregovora doprinijeti miru i stabilnosti, ne samo na Bliskom Istoku, već i znatno šire, s obzirom na osjetljivost i značaj kontrolisanog korišćenja nuklearne energije po međunarodnu i globalnu bezbjednost. 

Radulović se danas, na njihovu inicijativu, sastao sa ambasadorkom Francuske Veronik Brimo,  šefom Delegacije EU Mitjom Drobničem, kao i otpravnikom poslova u ambasadi Njemačke Olafom Peškeom.

Predstavnici zemalja “E3+3” (Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Velika Britanija i SAD), koji su učestvovali  u pregovorima,  obavijestili su državnog sekretara o dosadašnjoj realizicaiji sporazuma koji je postignut  novembra 2013.godine, do sada ostvarenom  značajnom napretku po pitanju nuklearnog programa Irana kao i obavezama  koje su preuzele i ispunile obje strane.

Privremeni Zajednički akcioni plan, rezultirao je zaustavljanjem razvoja nuklearnog programa ove zemlje, i s tim u vezi,  ublažavanjem dijela sankcija međunarodne zajednice.

Na toj liniji, istakli su i da će odluka o njegovom produžetku, odnosno u produžetku njegove implementacije do novembra 2014.  koja je usaglašena sa iranskom stranom,  omogućiti nastavak pregovora o sveobuhvatnom rješenju pitanja iranskog nuklearnog programa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније