Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 07. 2014. 16:40   >>  16:51

PORUKA IZ PETNJICE

Dijaspora zaslužuje bolji tretman

U Petnjici su danas održani Dani dijaspore koji su dio programa manifestacije“ Bihorsko kulturno ljeto“ čije je pokrovitelj Opština Petnjica a organizator Dom kulture. Predsjednik te Opštine, Samir Agović je istakao značaj dijaspore u vraćanju statusa opštine Petnjici, te njen doprinos obnovi crnogorske nezavisnosti.

 

“Zato je krajnje vrijeme da dijaspora dobije zasluženi tretman kako od lokalne vlasti tako i od državnih organa.U tom cilju sva statusna i druga pitanja od zančaja za iseljenike su prezentovana, od strane lokaln samouprave, instiucijma  zaduženim za tu problematiku “, kazao je Agović izrazivši očekivanja da će  i u budućnosti jačati veze dijaspore sa Crnom Gorom i zavičajem.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, Predrag Mitrović upoznao je iseljenike  sa novoformiranom institucijom na čijem je čelu kazavši da je njen osnovni cilj uspostavljanje mosta saradnje dijaspore i matice Crne Gore.

 

On je podsjetio prisutne da je u toku izrada Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima čime će se, kako je kazao, urediti priritetna pitanja saradnje sa iseljenicima, način ostvarivanja i jačanja te saradnje, nadležnosti i međusobni odnosi institucija od državnog do lokalnog nivoa, zaštita prava i interesa iseljenika i iseljeničkih zajednica, kao i druga pitanja od značaja za dijasporu.

„Realno je očekivati da će se usvajanjem zakona o iseljenicima otvoriti novi prostori za jačanje komunikacije i saradnje sa dijasporom na svim poljima, kao i za unapređenje brige i odgovornog odnosa države prema iseljeništvu, što je težnja i interes Crne Gore i naših iseljenika“, kazao je Mitrović.

U ime dijaspore na dosadašnjoj saradnji zahvalio se predsjednik udruženja Bihor iz Luksemburga Esko Halilovic istakavsi da mnoga udruženja u dijaspori brinu o čuvanju sopstvenog indetiteta što je izazovan i veoma složen posao.Udruženje na čijem je čelu to veom auspješno radi, kazao je Halilović.

Predsjednik opštine Samir Agović uručio je zahvalnice brojnim kompanijama iz inostranstva koje su pomagle i pomažu razvoj Petnjice.

U okviru svečanosti otvorena je izložba slika Mirsada Koljenovića i održan okrugli sto na temu Domovina-Dijaspora na temu “Ekonomski patriotizam kao šansa i mogućnost”.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније