Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 01. 2013. 14:50 >> 15:00

POZITIVNA PREDLAŽE

Jasavić: Sudstvo da se bira dvotrećinskom većinom

Pozitivna Crna Gora tražiće da se predsjednik Vrhovnog suda, državni tužilac, članovi Sudskog savjeta i sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom u parlamentu, saopštila je potpredsjednik te partije Azra Jasavić.

Jasavić je kazala da za njih nije prihvatljivo rješenje da se predsjednik Vrhovnog suda bira van parlamenta.

“To nije optimalno rješenje, posebno iz razloga što se na ovaj način ne omogućava  ostvarivanje principa podjele i međusobne kontrole vlasti, kako nalaže Ustav”, dodala je ona.

Pozitivna će se, navodi Jasavić, takođe zalagti za podizanje ingerencije Tužilačkog savjeta iz zakona na nivo Ustava, te da tužilačka funkcija postane stalna.

„Pozitivna će tražiti da članove Sudskog savjeta bira Skupština, kao i da ministar pravde ne bude u njegovom sastavu “, rekla je Jasavić.

Prijedlog Pozitivne je da Sudski savjet čine predsjednik Vrhovnog suda i četiri sudije iz različitih nivoa sudova, dva ugledna pravnika koje predlaže parlamentarna većina i opozicija, dva pravnika koje predlaže predsjednik države, jedan ugledan pravnik, koji nije advokat koga predlaže Advokatska komora.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније