Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 03. 2013. 08:00 >> 08:47
3

ŠTEFAN FILE ZA PORTAL RTCG

Od Crne Gore zavisi napredak pregovora

Ključna poglavlja o suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije biće, najvjerovatnije, otvorena do kraja godine. EU će pomoći jačanje administrativnih kapaciteta. Članstvo u EU podrazumijeva ograničenja povećanja površina pod vinovom lozom- kaže u intervjuu za Portal RTCG komesar za proširenje Štefan File

Kolike su šanse da Crna Gora otvori jedno od sljedećih pregovaračkih poglavlja tokom irskog predsjedavanja Evropskoj uniji  do juna ove godine i koje bi to poglavlje moglo biti?

"Ovo će zavisiti od nivoa crnogorske spremnosti i od rasprava u Savjetu, ali, moguće je da će naredno poglavlje biti poglavlje 26  – Obrazovanje i Kultura, praćeno poglavljem 20 o preduzetništvu i industrijskoj politici."

Koja je vjerovatnoća da poglavlja 23 i 24, koja, između ostalog, pokrivaju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, budu otvorena na jesen i da li je Crna Gora upoznata sa svim zahtjevima za otvaranje tih poglavlja?

"Ovo će isključivo zavisiti od kvaliteta Akcionih planova pripremljenih od strane Crne Gore. Jednom kada Komisija ocijeni da Akcioni planovi ispunjavaju zahtjeve za otvaranje odrednica, preporučiće Savjetu da otvori ta poglavlja. Ako se Savjet složi, Crna Gora će biti pozvana da pošalje svoju pregovaračku poziciju, na koju će EU reagovati svojim stavom. Zavisno od toga, ta će dva poglavlja  vjerovatno biti otvorena do kraja ove godine."

Koje je vaše mišljenje o administrativnim kapacitetima Crne Gore, posebno u vezi s planom pregovaranja?

"Do sada je Crna Gora bila dobro pripremljena na skrining sastancima.Formirane su radne grupe za skrining preostalih poglavlja. Mi smo svjesni ograničenja administrativnih kapaciteta vaše zemlje, što predstavlja izazov u pogledu broja oblasti i pojačanih potreba da  se obezbijedi efikasno sprovođenje zakonodavstva EU. Mi smo spremni da vas podržimo sredstvima iz pretpristupnih fondova  i tehničkom ekspertizom."

U Crnoj Gori smo svjesni da će, pored poglavlja 23 i 24, posebno teška biti i poglavlja o poljoprivredi i zaštiti životne sredine. Što se tiče poljoprivrede, prosječan crnogorski građanin je  zabrinut da će, kada se pregovori završe, sve biti centralizovano i da im neće biti dozvoljeno da u svojoj režiji proizvode alkoholna pića ili da sade vinovu lozu i masline ?

"Nema razloga za zabrinutost, postojaće ista pravila za  sve države članice. Pristupanje Crne Gore EU znači da država mora uskladiti i provoditi zajedničku politiku u oblasti poljoprivrede. Ali, to omogućava crnogorskim poljoprivrednicima da proizvode vino i alkoholna pića, pošto u EU ne postoji kvantitativni limit  za proizvodnju vina i alkoholnih pića. Države članice će biti uključene u određivanje novog režima sađenja, o čemu će raspravljati  evropski Savjet i Parlament. Broj sadnica vinove loze koja može biti zasađena biće pod nadzorom nadležnih organa država članica. Postojaće određena ograničenja u smislu povećanja površina za proizvodnju vinove loze. Što se tiče maslina, ne postoje ograničenja za sađenje. Poljoprivrednici će dobiti subvencije na osnovu zemljišne površine, nezavisno od vrste usjeva."

Kako će u pregovorima biti tretirani ekološki problemi koje imamo u većim crnogorskim fabrikama, kao što su Kombinat aluminijuma u Podgorici, Željezara u Nikšiću, Termoelektrana u Pljevljima ?

"U principu, Crna Gora će morati da ispuni standarde EU u pogledu zaštite životne sredine do datuma pristupanja, uključujući i nivo emisija industrijskih zagađenja. Crna Gora je radila od 2011. na odlaganju i odstranjivanju industrijskog otpada. Međutim, neka industrijska postrojenja ili velika postrojenja za sagorijevanje i dalje moraju biti unapređivana do evropskih standarda, za šta će, možda, biti potrebne dodatne investicije."

 

Dragoje Vojvodić

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније