Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 08. 2014. 10:39   >>  11:21 2

POSLANICI U REGIONU

Hrvati odmaraju dva, Crnogorci mjesec dana

Sezona je godišnjih odmora. Zasluženo ili ne, ali kolektivno odmaraju i poslanici u parlamentima regiona. Donosimo vam analizu koliko odmaraju poslanici zemalja regiona.

Kolektivni godišnji odmor u Skupštini Crne Gore i makedonskom Sobranju traje cijeli august, a u Bosni i Hercegovini zvanično tri sedmice, iako će sjednica biti tek u prvoj sedmici septembra. Kosovska skupština ne radi već četiri mjeseca, jer nove institucije, iako su izbori održani još 8. juna, nijesu uspostavljene zbog žalbi na sudu. Jedino Kolegijum Narodne skupštine Srbije nije donio odluku o korišćenju kolektivnog godišnjeg odmora.

Srbi možda neće odmarati

U parlamentima i skupštinama država u regionu Zapadnog Balkana avgust je mjesec kolektivnih godišnjih odmora, osim najvjerovatnije u Srbiji, gdje bi zasjedanja Narodne Skupštine moglo biti i u narednim danima.

Analiza agencije Anadolija pokazala je da su prvi na godišnji odmor otišli zastupnici u hrvatskom Saboru - već 15. jula. Oni će ujedno i najduže pauzirati - dva mjeseca. 

U Crnoj Gori, Skupština, kao i Sobranje u Makedoniji su zvanično na godišnjem odmoru od 1. do 31. augusta, dok su zastupnici i delegati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na odmoru zvanično tri sedmice, od 4. do 25. augusta, ali će prvu sjednicu nakon pauziranja imati tek u prvoj sedmici septembra. 

Kolegijum Skupštine Srbije nije donio nikakvu odluku o odlasku poslanika na kolektivni godišnji odmor. Na Kosovu Skupština ne radi već četiri mjeseca nakon što je raspuštena, a nakon izbora održanih još 8. juna novi kosovski saziv tog zakonodavnog tijela nije uspostavljen.    

Hrvatski zastupnici i ovoga će ljeta iskoristiti Ustavom propisano vrijeme za odmor koje u ljetnom periodu traje puna dva mjeseca, do početka jesenskog zasjedanja.

Ljetna pauza u redovnom zasjedanju hrvatskoga Sabora, na osnovu Ustava Republike Hrvatske, traje od 15. jula do 15. septembra. Saborske sjednice u zgradi na Markovom trgu u tom periodu se ne održavaju, ali pojedine bitne funkcije Hrvatskog parlamenta nijesu prekinute.

Makedonci i Crnogorci odmaraju do kraja avgusta

Godišnji odmor za parlamentarce u Makedoniji nastupio 1. avgusta. Oni će, prema ustaljenim pravilima, s radom početi 31. avgusta. 

Naime, godišnji odmor za parlamentarce u Makedoniji prema pravilniku je predviđen u periodu između 1. i 31. avgusta, s tim što predsjednik Sobranja, ukoliko smatra da za to ima potrebe, ima pravo da sazove sjednicu i u toku odmora. 

Makedonski parlamentarci, kojih trenutno ima 123, na odmoru su već peti dan. Prema najavama očekuje se da bi sjednica Sobranja Makedonije ipak, mogla biti održana 25. avgusta. 

I naši poslanici su na kolektivni godišnji odmor otišli 1. avgusta, a na posao se vraćaju 31. ovog mjeseca. Parlamentarci u Albaniji započeli su sa odmorom, a prva sjednica očekuje se početkom septembra.

Zastupnici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nalaze se od ponedjeljka, 4. avgusta na kolektivnom godišnjem odmoru. Kolektivni godišnji odmor za bh. parlamentarce, njih 57 trajaće tri sedmice, tako da se na posao vraćaju u ponedjeljak 25. avgusta. 

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ranije je bila planirana za 28. avgust, ali je pomjerena za sedam dana. To je urađeno zbog pravoslavne Velike Gospojine koja se obilježava 28. avgusta, pa će tako sjednica Predstavničkog doma biti održana tek 4. septembra.

Kosovo bez zakonodavne vlasti 

Skupština Kosova ne radi već četvrti mjesec, pošto nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, održanih 8. juna, još uvek nisu konstituisane nove institucije.

Skupština je najprije raspuštena mjesec dana pre izbora, a potom se i na službene rezultate izbora čekalo gotovo punih mjesec dana. Nakon verifikacije izbornih rezultata 4. jula, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je konstituvnu sjednicu zakazala za 17. jul.

Međutim, iako su tog dana poslanici položili zakletvu i sa 65 glasova izabarali Isu Mustafu za predsjednika Skupštine, kao kandidata postizborne koalicije LDK- AAK - Nisma, najviša kosovska institucija i dalje ne radi

Jedini koji su avgust započeli radno bili su poslanici Narodne skupštine Srbije. Oni su imali sjednicu i u ponedjeljak, 4. avgusta, a kako je najavljeno iz skupštinskih službi zasjedanja bi se mogla nastaviti i u toku ovog mjeseca. 

Naime, Kolegijum Narodne skupštine Srbije nije obznanio nikakvu zvaničnu odluku o tome da će narodni poslanici koristiti kolektivni godišnji odmor. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније