Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 08. 2014. 12:36   >>  13:09 13

28. AVGUSTA

Đukanović u Berlinu

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović učestvovaće na konferenciji o Zapadnom Balkanu koja će biti održana 28. avgusta u Berlinu. Domaćin konferencije je njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Premijeri zemalja Zapadnog Balkana će s kancelarkom Merkel razmijeniti mišljenja o temama šireg regionalnog karaktera i značaja, s posebnim fokusom na evropsku integraciju država Zapadnog Balkana i mjere pomirenja u region”, saopšteno je iz Vlade portalu CdM.

Pored Crne Gore, poziv za učešće na Konferenciji upućen je i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i Sloveniji. 

Takođe, pored delegacija zemalja Zapadnog Balkana, na Konferenciju su pozvani i predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej, predsjednik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo, visoki predstavnik EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton i komesar za proširenje i susjedsku politiku Štefan File. 

U svojstvu posmatrača, na Konferenciju su pozvani i predstavnici Kraljevine Holandije, Austrije i Republike Francuske.

“Cilj Konferencije je pružanje dodatnih podsticaja za ostvarivanje napretka u oblasti ekonomije i vladavine prava, bezbjednosti i pomirenja u regionu, te potvrđivanje posvećenosti Evropske unije i Savezne Republike Njemačke evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, iskazanoj juna 2003. na Samitu u Solunu. Pored toga, planirano je da Konferencija pošalje signal za jačanje uzajamne saradnje država u region”, naglašeno je iz Vlade.

Pored toga Konferencija će pružiti okvir i za unapređenje saradnje u domenu ekonomije, u cilju sveukupnog napretka regiona, posebno u susret izazovima koncepta ekonomskog upravljanja, koje je visoko pozicionirano na evropskoj agendi.

“Učešće delegacije Crne Gore, na čijem će čelu biti predsjednik Vlade Milo Đukanović, predstavlja dobru priliku za dalju promociju napretka i ostvarenih rezultata Crne Gore u procesu evropske integracije, posebno u kontekstu pristupnih pregovora s EU, s akcentom na dosadašnje pokazatelje posvećenosti Crne Gore sveobuhvatnoj reformi društva”, naveli su između ostalog iz Vlade. 

Domaćin Konferencije biće kancelarka Njemačke Angela Merkel. To će biti prvi susret Merkelove i crnogorskog premijera nakon što se Đukanović krajem 2012. ponovo vratio na mjesto predsjednika Vlade.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније