Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 08. 2014. 15:41 >> 15:43
31

VUČUROVIĆ PORUČIO

"Diskriminacija srpske jezičke zajednice"

Nova srpska demokratija pozvala (NOVA) je danas da se hitno odblokira rad Komisije za izradu programa za nastavni predmet crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost.

Podsjeća se da je Komisiju formiralo Ministarstva prosvjete kako bi se prevazišla teška kriza koja je u ovoj oblasti nastala 2011. godine, ali su članovi Komisije iz redova vladajućih stranaka vršili konstantnu opstrukciju njenog rada.

"Neophodno je da Komisija završi rad i pripremi predlog predmetnog programa, pošto je sadašnje stanje apsolutno neodrživo jer se sprovodi klasična segregacija nad srpskom jezičkom zajednicom koja je ubjedljivo najbrojnija u Crnoj Gori, a đaci koji pripadaju toj zajednici su prinuđeni da koriste neadekvatne udžbenike”, kaže se u izjavi portparola NOVE Jovana Vučurovića.

Time se, smatra on, vrši diskriminacija prema licima kojima je maternji jezik srpski, kao i onima koji govore hrvatskim i bosanskim jezikom.

“U velikoj zabludi su oni koji misle da ovakvim stupidnim, podlim i jeftinim trikovima mogu poništiti i ugasiti srpski jezik na kojem su stvarali najznačajniji književnici i vladari Crne Gore”, poručio je Vučurović.

On je podsjetio da je i poslednji popis stanovništva, i pored falsifikata od režimskih institucija, pokazao da ubjedljiva većina građana Crne Gore govori srpskim jezikom.

“Slučaj sa Komisijom je najbolji dokaz da vlast ne želi da rješava probleme nego ih namjerno stvara i preko ovih osjetljivih pitanja želi da produbljuje podjele i zavađa građane. Ministra prosvjete ovo ni najmanje ne interesuje, on ima drugih problema, prvenstveno sa svojom pozicijom unutar partije i vladajuće koalicije”, kazao je Vučurović.

NOVA je pozvala Vladu Crne Gore da, po ugledu na lokalnu vlast u Beranama, svim prvacima obezbijedi besplatne udžbenike.

“Građani su, usled katastrofalno loše politike koju vodi Đukanovićev kabinet, u veoma teškoj situaciji i sa zebnjom očekuju septembar i povećanje troškova života”, naveo je Vučurović.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније