Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 08. 2014. 18:44 >> 19:19
16

SVOJI NA SVOME

Mustafić: Crna Gora je jedina naša domovina

“Crnogorski Bošnjaci su autohtoni narod i naša zastava je ovdje, u Crnoj Gori.Uz puno uvažavanje vlastitog nacionalnog, vjerskog, jezičkog i kulturnog identiteta, uz uvažavanje sopstvenih nacionalnih simbola, Bošnjaci Crnu Goru smatraju jedinom svojom domovinom”,izjavio je potpresjednik Skupštine Crne Gore i visoki funkcioner Bošnjačke stranke u intervjuu poznatom sarajevskom nedjeljniku "BH Dani".

“Kao narodu koji vodi autonomnu politiku u smislu poštovanja i uvažavanja sopstvenih potreba, narodu koji ima svoj autentični politički iskaz u institucijama crnogorske države, nije nam potreban bilo kakav politički mentor ili lider van granica Crne Gore” kazao je mustafić tvrdeći da je nedavno u Turskoj bio na poziv “više udruženja naših iseljenika što se poklopilo sa finišom predsjedničke predizborne kampanje u toj zemlji.I to je sve”.  


 

Na pitanje ”da li država Crna Gora Bošnjake tretira na način koji je u skladu sa onim kako bošnjački narod tretira svoju crnogorsku državu” Mustafić kaže da sekao autohtoni narod, Bošnjaci u Crnoj Gori osjećaju kao svoji na svome. Tim prije što smo sopstvenu lojalnost, odanost i pripadnost državi Crnoj Gori pokazali mnogo puta. Uključujući i 21. maja 2006, na referendumu o državnoj nezavisnosti. Sa druge strane, činjenica je da je tokom istorije crnogorska država svoje građane islamske vjeroispovijesti tretirala na različite načine. Krajem devetnaestog i u prvim decenijama XX vijeka – govorim, dakle, o periodu nakon Berlinskog kongresa i poslije Balkanskih ratova – neki crnogorski vladari prema crnogorskim muslimanima odnosili su se i nehumano i neljudski.

Naravno, bilo je i drugačijih primjera… Početkom devedesetih godina prošloga vijeka, u cijeloj Jugoslaviji, pa tako i u Crnoj Gori, osjetno je pojačan pritisak na sve manjinske narode. U tom smislu, samo Bošnjaci, Albanci i Hrvati znaju šta su preživjeli tih ratnih godina” …

Crna Gora primjer na Balkanu

Upitan kakav je trenutni status Bošnjaka u Crnoj Gori Mustafić kaže da “iako je Crna Gora donijela dobra zakonska rješenja, dobre mehanizme koji obezbjeđuju poštovanje statusa svih manjina i svih manjinskih prava, problem predstavlja primjena tih pravnih akata. Naime, u crnogorskim institucijama i dalje nijesu u dovoljnoj mjeri zastupljeni pripadnici manjina; nema ih dovoljno na mjestima gdje se odlučuje, gdje se kreira život građana. Tu prije svega mislim na izvršnu i sudsku vlast, na lokalne uprave. Ima nas u predstavničkim tijelima, i to prije svega zahvaljujući donesenim izbornim zakonima… Znate, ovdje se često može čuti kako Crna Gora, u smislu svog odnosa prema manjinskim narodima, predstavlja najpozitivniji primjer na Balkanu”.To po Mustafiću uprkos svim izazovima prošlih vremena i “sramnim ratnim vremenima ima osnova, jer je ovdje očuvana multietnička stabilnost i dobri međunacionalni odnosi. Tako je ostalo do danas”.

Zabrinjavajuća izjava Amfilohija 

 

Komentarišući izjavu mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija koji je nedavno rekao kako je vladika Danilo imao pravo kada je naredio “istragu poturica” Mustafić kaže  “ da je veoma zabrinjavajuće to što velikodostojnici te crkve, nakon svega što se dogodilo u posljednjih dvadesetak godina, uporno ponavljaju iste kvalifikacije na račun kako onih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci, tako i manjinskih naroda. Istovremeno, sa iste adrese nikada nije upućena ni riječ osude užasnih zločina koji su počinjeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Naprotiv: dio sveštenstva SPC-a ne krije da je veoma ideološki blizak sa onima koji su te zločine i počinili. Sa druge strane, moram da se saglasim sa optužujućim tonom koji prepoznajem u vašem pitanju.

Naime, država Crna Gora pokazala je da i dalje nije spremna da zaštiti prava svih svojih građana. Iako je bilo slučajeva da se mitropolit Amfilohije sudski kazni zbog sličnih javno izrečenih ocjena koje se u svakoj civilizovanoj zemlji kvalifikuju kao govor mrženje, naši sudski organi, nažalost, i dalje pokazuju visok stepen tolerancije u odnosu na “metafore” mitropolita Amfilohija. Što je neobjašnjivo.

Opstaće koalicija na nivou države

Na pitanje da li će eventualna koalicija SDP- u Podgorici sa prosrpskim strankama koji uglavnom dijele stavove mitropolita Amfilohija, ugroziti vladajuću koaliciju na nivou države Mustafić kaže da treba razlikovati što sulokalni izbori, lokalni problemi i lokalno vršenje vlasti, a što državna politika. Posljednjih mjeseci svjedoci smo pokušaja našeg koalicionog partnera u Vladi Crne Gore, Socijaldemokratske partije, da na nivou Podgorice napravi savez sa, uslovno rečeno, prosrpskim strankama. Ipak, ne vjerujem da će eventulani savez stranke Ranka Krivokapića, aktulenog predsjednika crnogorske Skupštine, sa partijama o kojima govorimo narušiti vladajuću koaliciju na nivou države Crne Gore. Tim prije što svi veoma dobro znamo da je politička i svaka druga stabilnost uslov daljih evropskih i NATO integracija naše zemlje. A to je, podsjetiću vas, ne samo zacrtani cilj naše koalicione vlade, nego i conditio sine qua non crnogorskog državnog opstanka”.

…”Vjerujem da je turbulencija na crnogorskoj političkoj sceni prije svega rezultat traganja SDP-a za boljim lokalnim rješenjima, a ne namjera da se na državnom nivou pravi vlast sa partijama koje su do juče problematizovale pitanje crnogorske državnosti, koje su protivnici NATO-integracija naše zemlje i koje imaju, najblaže rečeno, nejasne stavove o zločinima koji su devedesetih počinjeni na teritoriji SFRJ,uključujući genocid u Srebrenici” kazao je između ostalog potpresjednik Skupštine Crne Gore i visoki funkcioner Bošnjačke stranke u intervjuu poznatom sarajevskom nedjeljniku "BH Dani" autora Tamare Nikčević.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније