Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ T-portal ]

01. 09. 2014. 11:48 >> 12:17
4

NA PUTU U EU

HR: Pomoć Crnoj Gori i Srbiji

Ivan Jakovčić, jedini hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu koji je izabrao da bude član delegacije Evropske unije za odnose sa Srbijom, iako je i on tek zamjenik, kaže da mu je osnovna misao vodilja pri odabiru bila da bude u odboru gdje se može ostvariti napredak.

 

Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama izvan Evropske unije, formiraju zajedničke parlamentarne odbore na kojima se razmatraju problemi na putu zemlje u EU. Takođe, poslanici, članovi zajedničkog parlamentarnog odbora, najveći su lobisti zemlje kandidata unutar Evropskog parlamenta, makar je tako bilo u hrvatskom slučaju, pišu zagrebački mediji.

Za razliku od Srbije, čak pet hrvatskih eurozastupnika poželjelo je da budu članovi zajedničkog parlamentarnog odbora Evropske unije BiH i Kosova.

Jakovčić kaže da se pri odabiru vodio mišlju da bude u odborima za zemlje iz regije i to za one zemlje koje će u tom razdoblju moći najviše da napreduju, doći pred vrata Evropske unije, a to su Srbija, Crna Gora i Albanija. 

„Kao liberali, članovi ALDE, Jozo Radoš (HNS) i ja samo se dogovorili da on pokrije Crnu Goru i BiH, a ja Srbiju i Albaniju“, objasio je Jakovčić.

Iako je zamjenik za Srbiju, siguran je da će i u tom odboru imati dosta prilika da učestvuje u radu. Jakovčić je ambiciozno krenuo i već je posjetio srpskog premijera Aleksandra Vučića i crnogorskog Mila Đukanovića i obećao im pomoć, a uskoro će se sastati i s albanskim političarima.

„Bosna i Hercegovina je politički zanimljiva zemlja Hrvatskoj; naravno, Hrvati su u toj zemlji jedna od tri sastavne komponente, pa ne čudi veliki interes hrvatskih političara za tu zemlju, ali ne vjerujem da će se u BiH tokom sljedećih pet godina mnogo toga dogoditi u procesu približavanja EU“, rekao je on.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније