Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 12. 2012. 15:40 >> 15:47

Težak put ka EU

Drobnič: Pred CG obimniji i složeniji proces

Podgorica, (MINA) - Početak pregovora predstavlja i početak novih i mnogo kompleksnijih odnosa Evropske unije (EU) i Crne Gore, ocijenio je šef Delegacije Evropske unije u Podgorici, ambasador Mitja Drobnič.

On je u intervjuu Pobjedi rekao da će u nastavku proces postati mnogo složeniji i obimniji ocjnenjujući da u tome nema loših strana, već samo izazova za Crnu Goru.

"Nakon obnove samostalnosti države, ovo je najsloženiji proces sa kojim se država suočava. Početak je obećavajući ali već možemo pretpostaviti da će mala administracija predstavljati negativnu okolnost koja se može neutralisati dobrom organizacijom", rekao je Drobnič.

"Želim da istaknem na osnovu sopstvenog iskustva, i tu mislim na Sloveniju, da male države ne mogu priuštiti sebi da budu prosječne, već moraju biti iznad prosjeka kako bi njihova uspješnost bila vidljiva, ali i opipljiva za građane", kazao je Drobnič odgovarajući na pitanje kako danas, nakon pola godine mandata, gleda na dobre i loše strane evrointegracijskih procesa Crne Gore.

On je istakao da Delegacija EU očekuje da nova Vlada nastavi da bude posvećena evropskim integracijama, kao što je bila prethodna.

"Možemo da konstatujemo dobar uspjeh prethodne Vlade, jer je Crna Gora tokom njenog mandata postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i u junu ove godine otvorila pristupne pregovore. Iskreno se nadam da će Crna Gora nastaviti istim tempom da napreduje ka Evropskoj uniji", rekao je Drobnič.

On je poručio da je „veoma važno da sve grane vlasti budu uključene u proces i pokažu posvećenost reformama".

"Pored Vlade i crnogorski parlament će imati značajnu ulogu u usklađivanju i donošenju zakona i propisa, kao i nadgledanju realizacije reformi. Sudstvo kao treća grana", kazao je Drobnič.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније