Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 09. 2014. 16:45 >> 20:35
5

PROMJENE U EU

Sekulić: EU nije zasićena od proširenja

Bez obzira što je došlo do određenih promjena u Evropskoj uniji, Crna Gora će nastaviti sa usvajanjem evropskih standarda, kaže Predrag Sekulić iz Demokratske partije socijalista i član Odbora za evropske integracije.

On je, za RSE, kazao da nema mjesta sumnji da je Evropa zasićena od proširenja.

Personalne promjene čelnika EU, u određenoj mjeri su dovele do dileme u zemljama regiona, pa i u Crnoj Gori, da li je EU spremna za nova proširenja na zemlje Balkana, konstatuje RSE.

„Evropske standarde usvajamo prije svega zbog nas. Narovno, dio tog paketa jeste i članstvo u Evropskoj Uniji. Tačno je da u ovom trenutku imamo neki drugačiji raspored funkcija i neke drugačije nazive. Ali ne mislim da postoji zasićenje vezano za proširenje i ne mislim da treba da budemo manje optimistični kada je u pitanju i usvajanje evropskih standard, sa jedne strane, a i činjenica da želimo da budemo dio evropske porodice“, kazao je Sekulić.

Odgovarajući na pitanje ima li utisak da EU obeshrabruje zemlje regiona, pa time i Crnu Goru, da će u skorijem vremenu biti blizu članstva u Uniji, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje kaže da ukidanje direktorata za proširenje ne znači odustajanje EU od Zapadnog Balkana.

„Možemo ipak da se nadamo da ukidanje Direktorata za proširenje ne mora da znači automatski skretanje sa ove vrste fokusa. Možda će se u Direktorati za susjedsku politiku specificirati određen pristup prema zemljama koje se pridružuju. I taj pritisak, u smislu zahtjeva za promjene pojačati, da ipak proizvede određeni rezultat“, kazala je Uljarević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније