Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 09. 2014. 09:36 >> 09:34
2

KRIVOKAPIĆ U SAD

Članstvo u NATO katalizator demokratizacije

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić se, u Stejt dipartmentu, sreo sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland i zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Sjedinjene države pružaju Crnoj Gori kada je riječ o jačanju demokratskih procesa i vladavine prava u našoj zemlji.

On je, kako saopštavaju iz Skupštine, naglasio da Crna Gora mora na najbolji način razumjeti poruke sa NATO samita u Velsu na kojem je i prepoznat značajan napredak naše države u procesu pristupanja Alijansi.

“Takođe je istakao da je dobijanje poziva za NATO tokom naredne godine, kroz intenziviranje neophodnih reformi, ključni državni proritet i katalizator dalje demokratizacije crnogorskog društva u cjelini”, navodi se u saopštenju.

Krivokapić i Nuland su se saglasili da su dalje reforme neophodan uslov pristupanja NATO alijansi. Sastanku je priustvovao i Brajan Hojt zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Krivokapić se u Predstavničkom domu Kongresa susreo sa kongresmenom Dagom Lambornom, predsjedavajućim crnogorskog kokusa u američkom Kongresu.

“Formiranje crnogorskog kokusa, tokom moje prošlogodišnje posjete Kongresu SAD, je događaj od velikog značaja, nakon čega je uslijedila i konkretna podrška Kongresa učlanjenju Crne Gore u NATO”, kazao je Krivokapić i dodao da kongresmen Lamborn za to ima ogromne zasluge zbog čega ga Crna Gora doživljava velikim prijateljem. Kongresmen Lamborn je iskazao optimizam po pitanju crnogorskog dobijanja poziva za NATO tokom 2015. godine.

Krivokapić se u Senatu sreo sa senatorom Bendžaminom Kardinom, koji je i predsjednik Komisije za saradnju i bezbjednost u Evropi, poznatije kao Helšinska komisija.

Krivokapić i Kardin su, pored razgovora o prilikama u Crnoj Gori, razmijenili mišljenja i o političko-bezbjednosnoj situacji u Ukrajini i Bliskom istoku. Kardin je, kako se navodi u saopštenju, odao priznanje Krivokapiću na uspješnom predsjedavanju PS OEBS, očekujući i da će na novoj poziciji počasnog predsjednka PS OEBS i koordinatora grupe za saradnju ruskih i ukrajinskih parlamentaraca nastaviti da doprinosi ciljevima OEBS-a.

Krivokapić je imao susrete i sa senatorom Rodžerom Vikerom i kongresemnom Robertom Aderholtom, a posjetio je i German Maršal fond gdjee je razgovarao sa predsjednicom GMF Karen Donfrid.

Krivokapić posjetu SAD nastavlja susretima u Pentagonu i Kongresu, a učestvovće i na Parlamentarnom obavještajno-bezjednosnom forumu koji organizuje američki Kongres.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније