Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

19. 09. 2014. 08:49   >>  08:48 2

POSVEĆENI INTEGRACIJAMA

Leković: Budućnost Crne Gore u EU

Kada Crna Gora primijeni evropske standarde, biće samo pitanje kada će postati nova članica Evropske unije, ocijenio je šef Misije Crne Gore pri EU Ivan Leković, dodajući da je naša država spremna da uloži godine napornog rada.

 

On je, u autorskom tekstu za Europian Western Balkans, naveo da je budućnost Crne Gore u Evropskoj uniji, kao i da je naša zemlja u potpunosti posvećena procesu integracija.

Nema dileme

“Crna Gora i njeni građani nemaju dilemu vezano za buduću povezanost njihove zemlje sa članicama EU. Unija je to odobrila Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a Crnogorci su to potvrdili na referendumu u maju 2006. godine, kada je zemlja obnovila nezavisnost”, kazao je Leković.

Leković je napisao da su od referenduma generalni konsenzus o članstvu u EU postigle sve političke partije u parlamentu Crne Gore najmanje dva puta. Istakao je da Vlada Crne Gore vodi proces pregovora o članstvu, ali da su sve parlamentarne partije, NVO sektor, akademsko društvo dio toga.

“Vlada Crne Gore direktno je uvela predstavnike civilnog društva u rad pregovaračkih grupa, što nije slučaj u drugim zemljama koje pregovaraju. Prednosti Crne Gore u pregovaračkom procesu su najbolji ekonomski rezultati  među zemljama Zapadnog Balkana.  Iako je tokom „posljednjih nekoliko godina Evropom harala najgora ekonomska i finansijska kriza od Drugog svjetskog rata“, mi smo posebno ohrabreni činjenicom što je Unija i dalje posvećena politici proširenja i integraciji Zapadnog Balkana. Crna Gora je takođe u potpunosti posvećena procesu EU integracija, što je strateški prioritet naše zemlje”, istakao je Leković.

On je istakao da je Crna Gora ušla u treću godinu pregovora sa veoma dobrim rezultatom: dva poglavlja su privremeno zatvorena, 10 su otvorena za pregovore. Jezgro pregovaračkog procesa su, rekao je Leković, poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, vladavinu prava, slobodu i bezbjednost.

Vladavina prava prioritet

“Svjesni smo izazova koji su pred nama u oblastima zaštite životne sredine, bezbjednosti hrane i poljoprivrede. I pored toga, vladavina prava ostaje naš prioritet, kao dio novog pristupa EU prema zemljama kandidatima. Čak su i mehanizmi za ta dva poglavlja drugačiji u odnosu na ostala poglavlja. Zbog toga, akcioni planovi kreirani su u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom i ekspertima zemalja članica, koji nam takođe daju smjernice za postizanje kritetijuma za članstvo. Implementacija tih akcionih planova uglavnom se odvija planiranom dinamikom”, kazao je Leković.

On je dodao da Crna Gora sprovodi aktivnosti na kontinuiranom jačanju koordinacione strukture za implementaciju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, kao i jačanje čitave oblasti vladavine prava. U tom smislu, Vlada je uspostavila specijalni Savjet za vladavinu prava, koji će se baviti svim aspektima poglavlja 23 i 24, monitoringom implementacije, razmatraće pregovaračka dokumenta i davati preporuke za dalje aktivnosti.

“Osim vladavine prava i demokratije, među ključnim zahtjevima EU su i održiva ekonomija i dobro ekonomsko upravljanje u zemljama Zapadnog Balkana. To je ono što „gura“ zemlju bliže EU. U tom smislu, Crna Gora pokazuje najbolje rezultate što se zemalja Zapadnog Balkana tiče. Vlada je uspjela da konsoliduje javne finansije i poboljša biznis ambijent. Ukupan iznos očekivanih investicija, uglavnom u sektoru energije, turizma i infrastrukture u narednih nekoliko godina iznosi više od četiri milijarde eura. Procjene su da je BDP veći tri odsto u 2013. godini, što se očekuje i ove, a predviđen je i rast BDP-a od 3,5 odsto za 2015. i 2016. godinu”, napisao je Laković.

Ukazao je da će dalji napori biti usmjereni ka strukturnim reformama u svim sferama ekonomskog sistema, kao uslova stvaranja dugoročnog održivog ekonomskog rasta i razvoja.

“Posljednje, ali ne i najmanje važno, Crna Gora se uskladila sa svim zaključcima Savjeta ministara i izjavama visokog predstavnika. Logična je odluka buduće članice da prati konsenzusom donesene odluke 28 ministara zemalja članica. Imajući to na umu, potvrđuje se da je pristup partnera u integracionom procesu komplementaran jedan drugom: pristup EU, koji je ,,strog i fer“, i pristup Crne Gore, koji je ,,otvoren i proaktivan“ , zaključio je Leković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније