Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

21. 09. 2014. 12:45 >> 12:44
1

IZMJENE ZAKONA

Reforma ANB-a radi NATO integracija

Vlada Crne Gore predložila je izmjene Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) kojim su predviđene aktivnosti za sprovođenja akcionog plana za realizaciju reformskih aktivnosti Agencije u procesu evroatlantskih integracija i ispunjavanju preporuka za poziv za članstvo u NATO.

 



Predloženi zakon nalazi se u skupštinskoj proceduri, a Vlada je predložila da se razmatra po skraćenom postupku.

“Donošenje zakona je u funkciji dostizanja jednog od strateških bezbjednosnih interesa i ciljeva Crne Gore koji se odnosi na pravnu uređenost nacionalne bezbjednosti u skladu sa Ustavom, normama međunarodnog prava i obavezama države”, navodi se u obrazloženju.

Predloženim izmjenama Zakona implementirani su visoki standardi u primjeni sredstava i metoda prikupljanja podataka, propisane procedure u primjeni sredstava i metoda tajnog prikupljanja podataka, precizirani uslovi za medunarodnu razmjenu podataka, propisane specifičnosti za organizaciju rada ANB, ovlašćenja i odgovomosti zaposlenih.

“Donošenje zakona predstavlja normativnu pretpostavku za dalje profilisanje ANB primjerenu medunarodnim NATO standardima, s osnovnim ciljem kvalitetnog suprotstavljanja bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama”, navodi se u predloženom dokumentu.

Ocjenjuje se da bi neblagovremeno donošenje zakona usporilo aktivnosti na realizaciji preporuka vezanih za poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO.

Predlogom Zakona preciznije su definisane nadležnosti ANB, propisivanjem izričite obaveze da o podacima koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da se priprema, organizuje ili da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti izvještava policiju i državno tužilaštvo.

Prikupljanje podataka komunikacijom sa građanima dodatno je normirano u odnosu na važeči zakon.

Značajne novine predložene su u poglavlju kojim je uređeno tajno prikupljanje podataka.

“Detaljno su razrađena ovlašćenja Agencije u prikupljanju podataka radi uspostavljanja optimalnog skupa instrumenata (sredstava i metoda) u prikupljanju podataka, kojima raspolažu i obavještajno bezbjednosne službe bezbjednosnih sistema zemalja članica NATO i EU”, kaže se u zakonu.

Navodi se da je u primjeni sredstava i metoda kojima se zadire u ljudska prava i slobode građana obezbijeđena procedura odobravanja od sudske vlasti, u skladu sa najvišim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније