Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 09. 2014. 18:10 >> 18:11
6

FUNKCIONERI POZITIVNE

Pajović kreira raskol u partiji

Došao je trenutak da se Pozitivna Crna Gora odbrani od njenog lidera Darka Pajovića, koji uporno želi da tu stranku pretvori u njenu suštinsku suprotnost, poručilo je osam članova Predsjedništva te stranke.

Oni su u otvorenom pismu članovima Glavnog odbora (GO) Pozitivne obećali da će dostojanstveno braniti stranku na demokratski način i da neće ni Pajoviću, niti bilo kome, dozvoliti da uspije u namjeri da je pretvori u produžni kabal koji će napajati Demokratsku partiju socijalsita (DPS).

Članovi Predsjedništva Pozitivne Mladen Bojanić, Dritan Abazović, Goran Đurović, Miloš Konatar, Emin Duraković, Dragan Cvetković, Nikola Koćalo i Luka Rakčević, ponovo su pozvali Pajovića na poštovanje Statuta, sazivanje sjednice Predsjedništva, deblokadu stranačkih organa i provjeru svog legitimiteta na kogresu i pred članovima GO.

“Izjava Dragana Bogojevića da je unaprijed obavijestio Pajovića i Ranka Krivokapića da on vodi koaliciju Evropsko lice Podgorice u zagrljaj DPS-a, sama po sebi ne bi imala neki posebniji značaj, da tome nije prethodilo ponašanje Pajovića na sjednicama Predsjedništva u junu, kada je odbijao da stavi na glasanje predlog zakjučka u kome se jasno zahtijevalo određenje Pozitivne da neće u nikakve razgovore ili pregovore sa DPS-o”, kaže se u pismu, prenosi agencija Mina.

Oni su ukazali da je Pajović odgovoran i za postavljanje Bogojevića na čelo liste, navodeći da ga je on pronašao u zadnjem trenutku, kao zamjenu za prvog favorita advokata Nikolu Martinovića, “a čemu smo se oštro protivili zbog njegove jasne povezanosti sa DPS-om, situacija postaje još jasnija”. 

“Sjetite se samo i predstave na posljednjoj sjednici GO, kada je uz manipulacije i sebi svojstvene spletke sabotirao jedinstvenu volju GO da potpiše sporazum sa opozicijom. GO je imao volju, ali ne i Pajović”, ukazali su članovi Predsjedništva.

Prema njihovim riječima, vrlo je indikativno da su poruke u predizbornoj kampanji kojima se izjednačava DPS sa ostatkom opozicije, kreirane od, kako su kazali, strane kontroverznog konsultanta Miloša Bešića “kojem je Pajović praktično prepustio kreiranje politike stranke, zaobilazeći Predsjedništvo i GO”.

“Kada tome dodamo i konačnu marginalizaciju Pozitivne iz daljih pregovora, jasno je da je Pajović potpuno svjesno dopustio da se stvar odvija u pravcu ostanka DPS-a na vlasti u Podgorici”, dodali su u pismu.

Oni su naveli da je Pajović kasnije to pokušao da prekrije, brutalnim uvredama izrečenim na račun nekoliko članova predsjedništva, stavljajući u fokus priču o raskolu u PCG ispred dogovora sa opozicijom.

“Kreator afere raskola u Pozitivnoj je isklučivo Pajović, a iz kasnijih događaja se jasno vidi čemu je ta afera trebala da posluži. Vraćajući film unazad možemo zaključiti kako se Pajović slično ponašao u mnogim kriznim momentima prilikom donošenja stranačkih odluka, od Nikšića pa do podrške opozicionom kandidatu na predsjedničkim izborima”, kazali su članovi Predsjedništva.

Pajović: Strankom upravljaju članovi

Pajović je ranije rekao da ideja da se za manjinsku upravu u Podgorici istovremeno traži podrška i od DPS-a i od opozicije predstavlja utopiju, i takva opcija nikada nije razmatrana u koaliciji Evropsko lice Podgorice.

Nosilac liste ELPG, Dragan Bogojević, kazao je da je licemjerno što ga SDP i Pozitivna optužuju da je jedan od krivaca za debakl pregovora sa opozicijom, navodeći da su lideri obje stranke od početka znali za njegov koncept koji je podrazumijevao da ta koalicija obezbijedi podršku i DPS-a i opozicije.

Pajović je u intervjuu agenciji Mina kazao da je stav da treba tražiti istovremenu podršku i od DPS-a i od opozicije utopija.

„Sve i da neko to hoće, politički to nije moguće realizovati, niti je meni poznat neki sličan primjer. Javnosti radi, istovremena saradnja i sa DPS-om i sa opozicijom nikada nije bila mogućnost“, naglasio je Pajović.

Danas se, smatra on, jasno vidi gdje je ko i šta je ko radio kada su u pitanju izbori u Podgorici.

„Neki su pošli za funkcijama i beneficijama varajući birače, neki odustali od svega što su govorili u kampanji, a neki zbog doslednosti da DPS ode u opoziciju imaju unutrašnje probleme“, kazao je Pajović.

Prema njegovim riječima, čim je DPS osjetio da bi, prvi put, mogao izgubiti vlast u glavnom gradu, krenulo se sa rušenjem rukovodstva Pozitivne.

„I nema boljeg dokaza za to od izgovora SDP-a da je sukob u Pozitivnoj razlog njihovog odlaska u koaliciju sa DPS-om, jer nijesu naveli nijedan ideološki ili racionalan razlog za svoj čin koji je, suštinski, prevara birača“, tvrdi Pajović.

On je ponovio da u Crnoj Gori neće biti suštinskih promjena dok DPS ne ode u opoziciju.

„Zato nam u opoziciji treba ozbiljna strategija koja uključuje sve demokratske metode djelovanja, poboljšanje komunikacije i definisanje minimuma zajedničkih stavova oko kojeg smo saglasni, uz sve postojeće ideološke razlike koje su evidentne i očigledne“, smatra Pajović.

On je ocijenio da je period do parlamentarnih izbora dovoljno dug da se dobro osmisli i realizuje tako nešto.

„Ono što će sve naredne izbore činiti drugačijim, jeste to da je politička scena iščišćena. Zna se ko je vlast a ko opozicija, ko želi promjene a ko nema ni hrabrosti ni političke volje za njih. I tu više nijedan građanin Crne Gore neće imati bilo kakvu dilemu“, naveo je Pajović.

Komentarišući aktuelni sukob u Pozitivnoj, on je poručio da neće dozvoliti da strankom upravlja bilo ko osim njenih članova.

„Građanima smo obećali građansku stranku koja sama donosi svoje odluke, i na tome ćemo istrajati“, naglasio je Pajović.


 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније