Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 03. 2013. 13:33   >>  07:58 23

SIMBOLI

Šabović: Ukloniti hrišćanska obilježja sa zastave

Sa crnogorske zastave bi trebalo ukloniti hrišćanska obilježja kako bi je svi građani doživljavali kao svoju, kazao je poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović.

Komentarišući izjavu lidera Bošnjačke stranke Rafeta Husovića koji je kazao da bi monarhistička i jednovjerska obilježja u crngorskom grbu nijesu primjerena građanskom i multivjerskom kakrakteru države i da ih treba mijenjati, Šabović je kazao da ima malo drugačije viđenje od toga, navodeći da trenutne simbole svakako treba mijenjati.

„BS misli da na zastavu treba dodavati islamska vjerska obilježja, dok ja smatram da je sa zastave dovoljno ukloniti hrišćanske simbole, kako bi ona postala zastava građanske Crne Gore. Dok god je ovakva zastava, neću je nositi na svadbi svojih sinova“, rekao je Šabović agenciji MINA.

On je podsjetio da je u prethodnom mandatu podnosio Predlog zakona o državnim simbolima.

„I tada i sada me čudi kako to da vlast ima sluha kada predlozi za izmjenama simbola dolaze iz opozicije, a ne čuju predloge iz svojih redova“, rekao je Šabović.

Komentarišući izjavu premijera Đukanovića da su stavovi BS-a legitimni, ali da je jasna ustavna procedura za izmjenu simbola, Šabović je kazao da je takva izjava neozbiljna i dodao da obećanja nijesu bila takva kada je usvajan Ustav.

„Obećanja su bila drugačija, tada se govorilo da će se pokrenuti inicijativa kako bi se simboli upodobili da odgovaraju svima u Crnoj Gori, ako želimo da svi doživljavamo zastavu kao svoju, ona se mora promijeniti“, naveo je Šabović.

Upitan koje bi rješenje bilo najbolje za promjenu simbola, Šabović je kazao da je to lako uraditi ako postoji volja.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније