Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 09. 2014. 20:08 >> 20:11

PEJOVIĆ PORUČIO

Brisel očekuje izbor VDT-a

Za manje od 10 dana biće objavljen ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u procesu integracija. Glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Pejović kaže za Televiziju Crne Gore da će izvještaj biti veoma precizan i detaljan , a sadržaće i preporuke kako i na čemu treba dalje da radimo.

Najvažnije sugestije će ističe se odnositi na poglavlja 23 i 24 i sjednic Parlamenta na kojoj će se birati VDT u značajnoj mjeri odrediti procjenu Komisije i njena očekivanja.

Crna Gora spremno čeka oktobarski izvještaj EK. Vlada je kao i svake godine dostavila neophodne priloge, a ove godine imali smo ekspertske misije u dijelu vladavine prava. Biće to vrlo detaljan sistematičan izvještaj koji će govoriti o razvoju situacije u političkom dijelu, ekonomskim kriterijumima, ali i o svakom od 35 pregovaračkih poglavlja, kaže glavni pregovarač Aleksandar Pejović.

„Dobićemo jasnu sliku kako nas sagledavaju, kako smo napredovali u proteklih 12 mjeseci i kako stojimo u svakom od poglavlja u dijelu pripremljenosti za ustupanje u članstvo“, kazao je Pejović.

Dobićemo jasne preporuke kako i na čemu treba dalje da radimo.

„Kako budemo prilazili članstvu u EU, imaćemo svedetaljnije i sve možda tehničkije izvješaje u kojima će se ići do preciznih detalja, potrebno je da uradite ovo, konkrento izgraditi bilans ostvarenih rezultata u jednoj oblasti i unaprijediti zakonodavstvo u drugoj“, pojašnjava Pejović.

Pored ekonomskih kriterijuma gdje Crna Gora dosta dobro stoji i napretka u pregovaračkim poglavljima, 12 smo ih otvorili, dva zatvorili a spremni smo da otvorimo još deset u fokusu ovogodišnjeg izvještaja, svakako će biti poglavlja 23 i 24 koje uostalom služe i kao indikator svekupnog napretka.

U tom smislu Crnu Goru očekuju precizne ocjene evrpskih partnera, a jedna od nezaobilaznih ptanja svakako će biti izbor VDT-a.

"To očekivanje da nakon duge pauze izaberemo šefa institucije, da izaberemo i DIK da unaprijedimo političku klimu u Parlamentu a sve su to zakoni koji su ključni za ovu oblast kao što je zakon o finansiranju političkih partija ili kodeks ponašanja poslanika", smatra glavni pregovarač

Potrebno je samo da Crna Gora ispuni ono što je sama planirala akcioni planom. Na potezu je Parlament.

"Veoma konkretno i u zavisnosti od toga kako budemo dobri, koliko budemo uspješni na sledećem plenarnom zasijedanju Skupštine imaćemo i procjenu komisije i njihova očekivanja za dalje korake“, zaključio je Pejović.

 

Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније