Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 10. 2014. 19:55 >> 19:56
1

VUJOVIĆ PORUČIO

Eventualna ostavka Milića pozitivan trend

Ukoliko aktuelni predsjednik SNP-a, Srđan Milić, zbilja odluči da odustane od treće kandidature za šefa stranke, to ne mora nužno da bude posljedica njegovog neuspjeha, kaže analitičar Zlatko Vujović.

Podsjeća da je Milić došao na čelo stranke nakon velikog poraza SNP-a 2006. godine, koju je tada predvodio Predrag Bulatović. Od 2006. do danas, Milić je udvostručio broj poslanika u Skupštini, nakon čega je, ipak, uslijedio pad – SNP je izgubila vlast u Herceg Novom, a slilčno se desilo u Pljevljima i Andrijevici gdje je ta stranka bila znatno jača nego sad. Ipak, slika je popravljena rezultatom u Podgorici gdje su na lokalnim izborima osvojili osam mandata. Nije nemoguće da Milić ima neke druge razloge za odlazak sa čela stranke, smatra Vujović.

"Možda je riječ o zamoru, a možda i o postojanju svijesti da partija mora da se razvija, a da bi se partija razvijala moraju da postoje nove snage koje SNP ima u određenoj mjeri da bi se krenulo ka transformacijim, što ne znači da će se i desiti", kaže Vujović za Atlas televiziju.

U svakom slučaju, kako ocjenjuje Daliborka Uljarević iz CGO, promjene mogu da budu blagotvorne.

"Sama činjenica da se jedan predsjednik partije povlači ukoliko ona ima veze sa učincima partije, može biti najava pozitivnog trenda među opozicionim strankama, jer bi uvela jedan davno zaboravljeni institut odgovornosti", navela je ona.

Kako mediji prenose, dva najjača kandidata za Milićevog nasljednika su Aleksa Bečić i Aleksandar Damjanović. Navodno, Snežana Jonica podržava Damjanovića, a Velizar Kaluđerović sa grupom iskusniji političara, želi Bečića za novog predsjednika. Vujović smatra da je Bečić premlad.

"Teško je očekivati da na mjesto predsjednika dođe neko ko nije ni poslanik. Bez obzira na Bečićev doprinos u kampanji za gradonačelnika, on je bio dobro rješenje jer je imao odborničko iskustvo u SO Podgorica, ali, sa druge strane, važno je da u politici napredujete postepeno i da se izgrađujete kao lider. Čini mi se da Aleksandar Damjanović, na bazi isustva možda ima više šansi, ali to zavisi odnosa snaga unutar SNP-a", smatra Vujović.

A, SNP će, smatra Uljarević, imati priliku da se izjasni o dva prilično različita kandidata.

"Način na koji će potencijalni predsjednk stranke voditi stranku se neće razlikovati u smslu privrženosti programskim modelima, ali će definitivno postojati razlika u odnosu prema koaliranju sa razlićitim stranama gdje bi Damjanović, imajući u vidu njegov dosadašnji rad, bio otvoreniji i fleskibilniji, a Bečić radikalniji u tom izrazu“, ocijenila je Uljarević.

SNP će već 5. oktobra da razmatra prijedlog odluke o sazivanju sedmog Kongresa na kom će odlučiti o novom lideru i o budućnosti stranke. Kongres bi trebalo da se održi u novembru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније