Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

20. 10. 2014. 13:46 >> 19:07
12

GOJKOVIĆ I KRIVOKAPIĆ

Demokratijom protiv nacionalizma

Nacionalizam je zlo koje u Evropi traje dugo i jedini način borbe protiv takvih prijetnji je razvoj demokratije i vladavine prava, poručili su predsjednici parlamenata Crne Gore i Srbije, Ranko Krivokapić i Maja Gojković.

Krivokapić je, nakon sastanka sa Gojković, saopštio da uvijek postoji prostor da se saradnja unaprijedi i oplemeni i pošalje poruka regionu da se i najteža pitanja mogu rješavati.

Prema riječima Gojković, Crna Gora je napravila korake ispred Srbije u integracijama ka Evropskoj uniji i parlament Srbije ima mnogo toga da nauči. „I zato smo razgovarali o potrebi da dva parlamenta uže i dinamičnije sarađuju u razmjeni iskustva“.

Gojković je ocijenila da je saradnja između Srbije i Crne Gore na visokom nivou i da su odnosi između dvije države dobri.

Na pitanje da prokomentarišu incident na fudbalskoj utakmici u Beogradu i kažu gdje su političke elite u protekle dvije decenije pogriješile pa da postoje takve situacije, Krivokapić je rekao da su svi međuzavisni i povezani, ne samo na Balkanu, nego i šire.

„Nacionalizam je zlo koje u Evropi traje dugo, i prva dva svjetska rata su imala tu motivaciju, nijesu imala taj osnovni razlog, ali su imali tu motivaciju. Na Balkanu je to u svim varijantama bilo prisutno kroz ratove u 20. vijeku, kroz rat devedesetih godina“, rekao je on.

 

Prema riječima Krivokapića, to je proces koji postoji i zloupotreba predrasuda i svega što ide uz predrasude će biti stalna prijetnja na Balkanu.

„Razvoj demokratije, građanskog društva, slobode u cjelini, vladavine prava, drugačije ekonomsko vladanje, jedina su borba protiv toga“, poručio je on.

Krivokapić je kazao da žele da vode proaktivne politike izgradnje takvih društava, dodajući da je to jedini način borbe protiv takvih prijetnji. „Sve ostalo je ulazak u krug koje takve prijetnje i takvi provokatori žele da ostvare. Mi želimo da radimo ovo što radimo i to je odgovor koji trajno može ta pitanja skloniti u stranu, vjerovatno nikad konačno“.

„Ali ovakvim politikama proaktivne sradanje na ključnim oblastima evropskih integracija mi umanjujemo, ako ne i potpuno eliminišemo za neki period takve prijetnje“, naveo je on.

Nacionalisti neće reforme

Gojković je kazala da je provokacija na fudbalskoj utakmici izašla iz okvira uobičajenih provokacija na sportskim dešavanjima i da je očigledno da je to bila politička provokacija.

„Koji su ciljevi provokacije, pokazaće se u budućnosti, pretpostavljamo destabilizacija ovih prostora i zaustavljanje procesa regionalne saradnje koji su započeti otkako su formirane nove vlade, prije svega Vlada u Srbiji“, navela je ona

Gojković je uputila sve, koji imaju snove kad je u pitanju nacionalizam, da dobru formu usmjere ka radnim mjestima da rade i ka reformskim procesima.

„Koji obuhvataju dobru saradnju, nalaženje prostora za saradnju, da bi obični građani bolje živjeli, jer od nacionalizma nema dobrog života i drago mi je da je Vlada Srbije donijela mudru političku odluku da se ne otkazuju razgovori sa predsjednikom Vlade Albanije, nego da se samo odlože za određeno vrijeme“, kazala je Gojković.

Ona je kazala da sa crnogorskim kolegom nije razgovarala o tom incidentu, podsjećajući da su razgovori sa premijerom Albanije odgođeni za 10. novembar.

„Jer ono što je najvažnije je da politički ni bilo kakav incident ne može zaustaviti procese koji provijavaju u cijelom regionu, to su procesi saradnje i potrebe da dijalogom rješavamo sve sporove“, rekla je Gojković.

Sa Gojković će razgovarati i predsjednici države i Vlade, Filip Vujanović i Milo Đukanović.

Sa predsjednicom parlamenta Srbije srešće se i članovi Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније