Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 10. 2014. 17:39   >>  19:09

ĐUKANOVIĆ - BAJER

Vlada Njemačke prepoznaje napredak CG

Crna Gora dobro ide evropskim putem i Vlada Njemačke prepoznaje taj napredak. Stoga će Crna Gora imati punu podršku u savladavanju izazova, posebno u prioritenim oblastima sadržanih u Izvještaju Evropske Komisije, rekao je glavni izvjestilac za Crnu Goru u Odboru za međunarodne odnose Bundestaga i poslanik CDU/CSU u Parlamentu Njemačke Petera Bajer, u razgovoru sa predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem.

Premijer je izrazio zadovoljstvo ukupnim dinamičnim odnosima Crne Gore i Njemčke, koji su dobili dodatni podsticaj uspješnom Konferencijom o Zapadnom Balkanu u Berlinu, saopšteno je iz Vlade.

„U tom kontekstu, naglasio je značaj pojačane pažnje Njemačke za dalje integracione procese Zapadnog Balkana i podrške za njegovo ekonomsko unaprjeđenje i infrastrukturni razvoj, kao preduslova za dalji evropski put zemalja regiona. Ukazao je takođe na punu posvećenost Crne Gore daljim reformama i postizanju ciljeva zacrtanih evropskom i evro-atlanstkom agendom, u čemu imamo, kako je kazao, snažnu podršku SR Njemačke“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio njemačkoj Vladi i institucijama na kontinuiranoj razvojnoj pomoći u prethodnom periodu, i istakao značaj intenziviranja ekonomske saradnje između dvije države.   

Značajno napredovala vladavina prava

Napori koje Crna Gora ulaže na polju jačanja vladavine prava i reforme pravosuđa a na svom putu ka EU i NATO vidljivi su i značajni, saopštio je glavni izvjestilac za našu zemlju u njemačkom Bundestagu Peter Bajer, na sastanku s potpredsjednikom Vlade, Duškom Markovićem.

Marković se, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, zahvalio na značajnoj razvojnoj pomoći Njemačke Crnoj Gori u proteklom periodu ali i na sveukupnom kontinuiranom partnerstvu i podršci.

„Ministar je, u kontekstu izvještaja o napretku za Crnu Goru, informisao sagovornika o svim aktivnostima kad je riječ o mjerama iz poglavlja 23 i 24, predstavivši, na sagovornikovu incijativu, proceduru donošenja zakonā, njih 16 iz pomenutih oblasti na kojima radi Ministarstvo pravde u prvih deset mjeseci tekuće godine. Posebno se osvrnuo na Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu i Zakon o sprječavanju korupcije budući da se tim aktima uvode nove institucije u naš pravni sistem“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o jačanju efikasnosti i odgovornosti pravosuđa.

„Marković je informisao o razradi kriterijuma za izbor novih i napredovanje već imenovanih sudija i tužilaca, o jedinstvenoj listi na nivou države koja će biti osnov za sva buduća imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, uporedo upoznavši sagovornika sa dinamikom racionalizacije pravosudne mreže“, navodi se u saopštenju.

Bajer je pohvalio i činjenicu da je Crna Gora donijela Zakon o lobiranju, navodeći da nadležni organi Njemačke tek počinju rad na tom aktu.

„Na sastanku je istaknut značaj Memoranduma o saradnji između Ministarstva pravde Crne Gore i Ministarstva pravde SR Njemačke koji je poslužio kao solidan pravni osnov za značajnu ekspertsku podršku iz Berlina“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније