Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 10. 2014. 14:07 >> 14:05

ZBOG PROTESTA

Odbor 29-og o ukidanju imuniteta Vučiniću

Skupštinski Administrativni odbor u srijedu će raspravljati o skidanju imuniteta poslaniku Demokratskog fronta (DF), Janku Vučiniću, na predlog tužilaštva.

 

Protiv Vučinića je podnijeta krivična prijava, jer je tokom protesta radnika Metalca, 2. oktobra, pozivao na nasilni ulazak u zgradu Vlade.

Predsjednik Administrativnog odbora, Radivoje Nikčević, saopštio je da je Osnovno državno tužilaštvo dostavilo zahtjev za davanje odobrenja za krivično gonjenje Vučinića zbog krivičnog djela pozivanje na otpor.

On je rekao da je ta tema na dnevnom redu današnje sjednice bila pod tačkom tekuća pitanja i da se samo treba dogovoriti o datumu kada će se obaviti rasprava po zahtjevu tužilaštva.

Nikčević je predložio da to bude 29. oktobar u 12 sati.

Nakon izjašnjavanja Administrativnog odbora, konačnu odluku o skidanju imuniteta donosi Skupština. Skupština, do sada, nije skinula imunitet nijednom poslaniku.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, kazao je da će dopis koji su članovi Administrativnog odbora dobili od Osnovnog državnog tužilaštva svakako doći do medija.

„Zašto bi sad sedmicu ostavljali da se poteže ko je što napisao i kakva je prijava policije. Trebalo bi odmah da se odredimo da ne bi dali zlonamjernima da ovih sedmicu maniplišu ovim“, smatra Damjanović.

Nakon glasanja, sedam članova Administrativnog odbora je bilo za to da se rasprava održi u srijedu, dok je njih šest tražilo da to bude danas, tako da će se rasprava o skidanju imuniteta Vučiniću obaviti naredne sedmice.

Poslanik DF-a, Milutin Đukanović, ocijenio je da se na današnjoj sjednici trebalo izjasniti.

„Možemo sad da se izjasnimo. Otprilike svi znamo da je to politički čin, da se zbog toga ne uzima imunitet poslaniku. Mislim da niko neće biti u Administrativnom odboru za skidanje imuniteta zbog javno saopštenih političkih stavova“, rekao je Đukanović.

Poslanik DF-a, Emilo Labudović saopštio je da ne vidi razloga da se to „krčka još pet, šest dana“ i da služi za politička nadgornjavanja.

„Istovremeno vas molim da imate u vidu i situaciju kako to djeuje na našeg kolegu (Vučinića). Nije pravljen od čelika iako pokušavaju da ga takvog predstave. Sama činjenica da je u centru medijske pažnje bez ikakve potrebe i krivice je dovoljna da unese uznemirenje i u njegovu porodicu“, naveo je Labudović.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, takođe je bila za to da se danas obavi rasprava.

„Nema potrebe da odlažemo. Ne znam čemu vodi to odlaganje“, rekla je Jasavić.

Poslanik Fronta, Branka Bošnjak, rekla je da se efikasnost Osnovnog državnog tužilaštva najbolje ogleda u činjenici da "čim premijer Milo Đukanović nešto kaže, tužilaštvo isti čas reaguje".

„To govori o tome koliko je naše tužilaštvo nezavisno. Veliki broj drugih predmeta stoji u fiokama godinama i ne pokreće se, a za ovo, za šta uopšte nije bilo osnova, tužilaštvo je reagovalo isti čas i to odmah po izjavi premijera“, rekla je Bošnjak.

Premijer Milo Đukanović je nakon protesta saopštio da nadležni organi treba da se pozabave ponašanjem Vučinića tokom protesta podrške radnicima Metalca ispred zgrade Vlade.

Bošnjak je ocijenila da Demokratska partija socijalista (DPS) još nema stav kako da se izajasni po tom pitanju.

Nikčević je kazao da predstavnici DPS-a imaju šta da kažu, ali zakazivanjem sjednice za srijedu ne kasne i "odnijeće se odgovorno prema dopisu Osnovnog državnog tužilaštva".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније