Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 10. 2014. 10:16 >> 10:14
7

MARKOVIĆ PORUČIO

Domaći džihadisti prijetnja Balkanu

Učestvovanje građana iz zemalja regiona u borbama Islamske države (ISIL) može prouzrokovati ozbiljne probleme na Balkanu, kazao je ministar pravde, Duško Marković.

 

“Znamo da dio crnogorskih građana učestvuje u raznim grupama koje su aktivne u borbama na Bliskom Istoku, ali je taj broj za sada neznatan. Ako pričamo o regionu u cjelini taj broj je mnogo veći, i može prouzrokovati brojne probleme na Balkanu”, poručio je Marković u intervjuu italijanskog Agenciji Nova.

On je kazao da je mnogo važno da se reaguje odmah, kako bi se taj problem neutralizovao.

“Nekoliko zemalja u regionu već su najavile izmjene Krivičnog zakona  a mi smo to učinili nakon rezolucije Ujedinjenih nacija o Islamskoj državi u septembru. Ovih dana ćemo organizovati javnu raspravu o tom zakonu, koji bi kaznio ne samo ljude iz Crne Gore koji se bore na tim ratištima, već i one koje im organizuju put”, precizirao je Marković.

Vicepremijer je rekao i da je usvajanje zakona samo jedan dio rješenja tog problema.

“Moramo garantovati jak institucionalni okvir zdravom dijelu islamske zajednice na Balkanu, kako bi spriječili prostor za ekstremiste. Akcija ne može biti samo legislativna već i politička”, poručio je Marković.

Stvaranje Islamske države, kako je dodao, opasnost je ne samo za Evropu, već i čitav demokratski svijet.

“Reakcija ne smije biti samo vojna, već i politička, socijalna i ekonomska. Međunarodna zajednica mora zajedničkim snagama da nađe prije svega inteligentan odgovor. Moramo biti pametniji od ekstremista, i tu ne mislim samo na vojni aspekt”, zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније