Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 03. 2013. 14:53   >>  14:53 1

CG PREDVODI INTEGRACIJE

Đukanović: Integracija-garant prosperitetnog regiona

Predsjednik Vlade Milo Đukanović učestvovao je na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) u Briselu, kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. Crnogorski premijer naglasio je značaj nastavka procesa proširenja jer je, kako je rekao ,,dovršenje procesa stvaranja bezbjedne i ujedinjene Evrope krajnji cilj, a integracija Zapadnog Balkana korak na tom putu. Integracija predstavlja garant bezbjednog, stabilnog i prosperitetnog regiona".

Đukanović  je ambasadorima zemalja članica NATO-a predstavio prioritete unutrašnje i spoljne politike Vlade u svjetlu dalje integracije Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture.

Đukanović je ukazao na punu posvećenost reformama, kako bi Crna Gora spremno dočekala sljedeći samit NATO koji se bude bavio proširenjem i u tom kontekstu podsjetio na prioritete Vlade u tom procesu, jačanje vladavine prava, bezbjednosne reforme, jačanje podrške javnosti.

Na sastanku NAC-a ocijenjeno je da je Crna Gora ostvarila izuzetan napredak u procesu integracije. Generalni sekretar Anders Fog Rasmusen pohvalio je ličnu posvećenost predsjednika i Vlade u cjelini sprovođenja reformi i evroatlantskim procesima. "NATO prepoznaje i cijeni regionalnu ulogu Crne Gore, kao moderatora na Balkanu, kao i doprinos globalnim mirovnim misijama", kazao je Rasmusen.

Izuzetno pozitivnim je ocijenjeno formiranje Savjeta za NATO i imenovanje nacionalnog koordinatora, čime je  demonstrirana jasna opredijeljenost integraciji u NATO kao spoljno-političkom prioritetu. Đukanović je istakao ličnu i posvećenost Vlade jačanju podrške i razumijevanja javnosti i građana za realne prednosti koje bi članstvo u NATO donijelo Crnoj Gori, kako u bezbjednosnom, tako i u ekonomskom i ukupno demokratskom pogledu.

Generalni sekretar i članovi Savjeta ohrabrili su Crnu Goru da nastavi sa reformama i ispunjavanjem kriterijuma za članstvo u NATO i iskazali spremnost za podršku Crnoj Gori u daljem procesu integracija, ukazujući na značaj kretanja cjelokupnog regiona u tom pravcu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније