Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

31. 10. 2014. 13:42 >> 13:39
4

VRAĆENO IME

Ulica Radovana Zogovića opet u Prištini

U centru Prištine vraćeno je ime ulici Radovana Zogovića, jednog od najvećih crnogorskih pjesniku, saopšteno je iz Udruženja Crnogoraca Kosova.

Udruženje Crnogoraca Kosova je, kako su podsjetili, prve zahtjeve za vraćanje ulice Zogovića uputilo Opštini Priština i Vladi Kosova 2011. godine, dok je isti zahtjev ponovljen 2013. godine.

“Zahvaljujemo se Opštini Priština i Vladi Kosova na razumijevanju i uvažavanju lika i djela Zogovića, koji je jos 1937. godine u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pisajući pjesme Ali Binaka imao hrabrosti da javno stane u odbranu kosovskih Albanaca”, navodi se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova.

Kako su naveli, sijenku na taj događaj, bacila je grupa huligana koji su oštetili tablu na kojoj piše ime i prezime ulice Radovana Zogovića.

“Huligani i ekstremni pojedinci neće moći da ugroze dobrosusjetske odnose Kosova i Crne Gore i tradicionalno dobre odnose Crnogoraca i Albanaca, jer smo sigurni da će biti osuđeni od većinskog albanaskog naroda i sledbenika starog Ali Binaka koji je simbol kosovskog albanstva”, smatraju u Udruženju.

Oni očekuju da se zamijeni tabla koja je ostećena, dok od Opštine Dečane očekuju da ogradi grob Zogovića, kako bi se spriječili eventualni slični napadi.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније