Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

31. 10. 2014. 18:45   >>  18:57 3

ZABRANA DISTRIBUCIJE

Poslanici traže hitnu dopunu Zakona o medijima

Predstavnici svih parlamentarnih partija, osim Demokratske partije socijalista, predali su danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopunama Zakona o medijima, kojim se predviđa zabrana distribucije medija koji bi prekršio sudsku zabranu distribucije spornih sadržaja.

„Ako medij kojem je sud zabranio distribuciju objavljenog programskog sadržaja ne izvrši sudsku zabranu, ili ako nastavi sa objavljivanjem istog ili drugog sadržaja kojim se poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti države Crne Gore, krše zajamčene slobode i prava građanina ili izaziva nacionalna, rasna ili vjerska netrpeljivost ili mržnja, nadležni sud može, na predlog državnog tužioca, zabraniti distribuciju tog medija“, navodi se u Predlogu zakona.

U tom slučaju je, kako je predloženo, državni tužilac obavezan da nadležnom sudu podnese predlog za zabranu distribucije medija odmah po saznanju da je taj medij ponovo objavio programski sadržaj koji je sud zabranio, ili drugi koji je opisan u prethodnom stavu.

Predlog zakona potpisali su Genci Nimanbegu i Andrija Popović iz kluba manjinskih partija i Liberalne Partije, Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore, Branka Bošnjak i Ljiljana Đurašković iz Demokratskog fronta, Rifat Rastoder iz Socijaldemokratske partije, Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije i Almer Kalač iz Bošnjačke stranke.

Oni su predložili i da Skupština taj Zakon donese po skraćenom postupku.

U obrazloženju predložene izmjene navodi se da ona treba da otkoni nedostatak i popuni prazninu u sada važećem tekstu zakona.

„Odnosno da propiše postupak pred nadležnim organima u slučajevima grubih zloupotreba i ponavljanog i sistematskog objavljivanja programskih sadržaja usmjerenih na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelovitosti države Crne Gore, kršenje zajamčenih sloboda i prava građanina ili izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske netrpeljivosti ili mržnje“, kaže se u obrazloženju.

Navodi se i da je osnov za takvo propisivanje sadržan i u odredbi Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Potpisnici Predloga smatraju da je sada važeći tekst zakona u praktičnoj primjeni pokazao ozbiljan nedostatak u slučaju kada sud na predlog državnog tužioca zabrani objavljivanje programskog sadržaja nekom mediju.

„U slučaju kada taj medij ipak nastavi da objavljuje takav ili sličan programski sadržaj čije objavljivanje se mora zabraniti, po važećem tekstu zakona jedino je moguće da državni tužilac ponovo inicira isti postupak i sud ponovo donosi isto rješenje“, navodi se u obrazloženju.

Važeći tekst zakona, kako je pojašnjeno, daje ogroman prostor za zloupotrebe i za nekažnjeno objavljivanje programskih sadržaja koji ne mogu imati zaštitu i koji se moraju zabraniti, pa čak i podsticajno djeluje na sve koji se služe takvim zloupotrebama i nekažnjeno šire govor mržnje, podstiču na nasilje i kriminal, ugrožavaju javni moral i krše osnovna ljudska prava i slobode.

„Zato predloženo rješenje propisuje jaču reakciju državnih organa u slučaju kada medij kome je već izrekao zabranu nastavi da objavljuje iste ili druge programske sadržaje koji se mogu i moraju zabraniti. Mediju koji pokazuje takvu upornost da ponavlja objavljivanje sadržaja koji mu je sud zabranio da objavljuje, opravdano je i nužno izreći oštriju mjeru i zabraniti distribuciju“, zaključuje se u obrazloženju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније